Cezaevlerinden erken tahliye yasası TBMM’den geçti

Cezaevlerinden erken tahliye yasası TBMM’den geçti

Vakıf Katılım

Cezaevlerinden erken tahliye yasası TBMM’den geçti, yaklaşık 90 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyor


Yurt Haber, 14 Nisan (HİBYA) - MHP’nin önerdiği ve AKP’nin teklif ettiği İnfaz Paketi, 330 milletvekilinin katıldığı oylamada 279 kabul, 51 ret ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edildi. 

İnfaz süresini yarıya indirecek bu düzenlemede 6 yıla kadar ceza almış şahıslar tahliye olabilecekler. Açık cezaevlerinde bulunanların mahkumların çoğu cezalarını tamamlamış sayılacak. Açık cezaevinde olup yasa tasarısından yararlanamayanlar ise Koronavirüs (KOVİD-19) pandemisi sürecinde evlerine gönderilecekler.

Cinsel suçlar, örgütlü suçlar ve terör suçlarını ceza indirimi kapsamı dışında bırakan bu yasaya, AKP’nin önergeleri ile bazı değişiklikler yapıldı.
 
MİT yasasına muhalefet olan suçlar ve canavarca hisle işlenmiş suçlar erken tahliye yasasının kapsamı dışında olacak.

Canavarca işlenen suçlar, sonuçları itibariyle ağırlaşmış yaralama kapsamına giren, “yüzün veya vücudun bütünlüğünü bozmaya dönük yüze kezzap atma gibi” canavarca hisle işlenen suçlar kapsamına giriyor. Bu suçlar kapsamında ceza indirimine gidilmesinden vazgeçildi.

Yasa teklifinin 46. Maddesinde yapılan değişiklerde ise, mevcut yasadaki 1 yıllık maktu denetimli serbestlik uygulaması devam edecek. Teklifin ilk halinde kamuoyunda “cezasızlık algısını” kaldırmak için uygulanacak denetimli serbestlik sistemi 1 ay ceza alanlara dahil hapis cezası yolunu açıyordu. Kamuoyu ve muhalefetten gelen tepki üzerine 18 ay ve altında ceza alanların denetimli serbestlikten yararlanmamaları söz konusu olmayacak.

Yapılan başka bir değişiklikte ise, iyi hal belirlenmesi koşullarından ise “Gerektiğinde hükümlünün ceza infaz kurumuna  girmeden önceki yaşamına ilişkin belgeler de istenebilir” koşulu kaldırıldı.


Hibya Haber Ajansı