Yeni haftanın veri takvimi yoğun

Yeni haftanın veri takvimi yoğun

Vakıf Katılım

Yeni ayın başlayacağı bu hafta veri takvimi oldukça yoğun. Coronavirüsüne dair endişeli tablo artarak devam ederken, piyasaların gözü bu seferde salgının ekonomik verilerdeki etkilerini görmek adına takip edilecek önemli datalarda olacak. Ülkeler kendi içinde gerekli önlemlerin boyutunu artırmaya devam ediyor ve salgına dair henüz net bir tedavi yöntemi geliştirilmiş değil. Bu durumda piyasalar üzerinde bir belirsizlik yaratıyor. Bu sabah Asya piyasalarında negatif bir hava hâkim. Vadeliler kanadında ise karışık bir tablo an itibariyle izleniyor. Ons altında 1640$ çevresindeki seyir sürerken, petrol fiyatlarındaki negatif görünüm derinleşmiş durumda. Ekonomik görünüme dair zayıf beklentiler ve talep tarafındaki zayıflık petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketi derinleştirmiş durumda. Bugün içerisinde Avrupa’daki veri takvimi yakından izlenecek. Bunun yanı sıra olası haber akışları piyasaların odağında kalmaya devam ediyor.

Yurtdışı piyasalara paralel bir görünüm izleyen yurtiçi piyasalarda da belirsizlik sürüyor. Cuma gününü %3,72 aşağıda 88.125 puanla tamamlayan endekste işlem hacmi 11,1 milyar TL seviyesine ulaştı. Kur tarafında ise 6,50 seviyesi yakından izleniyor. Bugün içerisinde Türkiye’nin veri takviminde açıklanacak önemli bir veri akışı bulunmuyor. Coronavirüsüne dair tablo dün akşam gelen açıklamalara göre artarak devam ettiği görülüyor. Bu nedenle küresel piyasalarında odağında salgına dair gelişmeler var. Bu nedenle olası her türlü açıklama ya da haber fiyatlamalar üzerinde etkili olması beklenebilir.

Yeni haftanın veri takvimi yoğun…

Manşette Öne Çıkanlar

·         İtalya'da, koronavirüsten darbe alan ekonomiyi desteklemek için yeni bir tedbir paketi onaylandı. Belediye başkanlarına vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaları için 4,3 milyar euro dağıtılacak. Alışveriş yapacak parası olmayan insanlara özel bir fondan 400 milyon Euro sağlanacak.

·         Japonya Başbakanı Abe, Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Japon ekonomisini koronavirüs salgınının etkilerinden korumak için benzeri görülmemiş bir paket ortaya koyma sözü verdi.

·         Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, küçük ve orta ölçekli şirketleri virüsün etkisinden korumak için politikalarda ayarlama yapacaklarını bildirdi.

·         Çin Merkez Bankası, ters repo faiz oranında son 5 yılın en büyük  indirimini yaptı. Banka, beklenmedik bir şekilde ters repo faizini 20 baz puan indirdi.

·         TCMB Başkan Yardımcısı Özbaş, Türkiye ekonomisinin, dinamik yapısıyla bu süreci göreceli olarak en az hasarla ve kısa sürede atlatan ekonomilerden biri olacağını belirtti.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı