Merkez Bankası gevşemeye devam ediyor, hareket alanı daralıyor

Merkez Bankası gevşemeye devam ediyor, hareket alanı daralıyor

Vakıf Katılım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, parasal gevşeme ivmesinin devam ettiğini gösterdi ve piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak 100 baz puanlık bir faiz indirimi daha gerçekleştirdi. Ekonomistlerin medyan beklentisi 50 baz puanlık bir indirime işaret ediyordu. Böylece üst üste 8. toplantıda da faiz indirimi gerçekleşmiş oldu ve Temmuz ayından beri toplamda 1525 baz puan indirimle %8,75 seviyesine gelindi. Mart ayı enflasyon seviyesi %11,9, Beklenti Anketi’nin 12 aylık beklentisi %9,7 ve CDS 600 puanın üzerinde. Bu parametreler, bu aşamadan sonra parasal gevşeme anlamında hareket alanının sonuna yaklaşıldığını göstermektedir.

Merkez Bankası’nın gevşeme politikasının fiyat istikrarı anlamında riskleri, TRY’nin daha fazla değer kaybetmesi durumu üzerinden enflasyon beklentilerini bozabilir. Bu nedenle, bundan sonraki aşamada da kurun seviyesi ve oynaklık derecesi önem arz etmektedir. Ekonomideki talep seviyesi henüz enflasyonist etki yaratacak seviyede değil, durağanlık etkisinden dolayı düşük. Petrol fiyatları da düşüyor. Ancak kur artışlarının reel sektör maliyetleri ve finansal yükümlülükler üzerindeki etkisi üzerinden kur geçişkenliği faktörü ekonomi açısından halen belirleyici bir etkendir.

Bu ortamda, faiz indirimlerinin devam etmesi reel ekonominin desteklenmesi ve bankaların daha çok kredi dağıtmasını sağlamaya yöneliktir. Koronavirüs krizi itibariyle nakit akışları bozulan ve operasyonel olamayan firmaların finansman ihtiyacı vardır. Bu nedenle de firmaların kısa çalışma ödeneği, devlet teşvikleri gibi ekonomik desteklerden yararlanmaya ihtiyaçları vardır. Merkez Bankası, bununla alakalı olarak da işsizlik sigortasının bağlandığı tahvilleri alarak para veriyor. Faizler de kredi maliyetlerinin düşürülmesi ile talebin artırılması, aynı zamanda borç alma/borç verme faizlerinin de düşmesi ile bankaların daha çok kredi vermeye yönelmesi amacıyla yapılıyor. Ekonomik büyüme ve fiyat istikrarı arasındaki ince çizgiye yakınız, düşük reel faiz cazibesinin daha fazla TRY değer kaybına yol açması durumu olabilir.


Hibya Haber Ajansı