Koç üniversitesi Hastanesi’nin Özel Hastane Sınıfı açıldı

Koç üniversitesi Hastanesi’nin Özel Hastane Sınıfı açıldı

Vakıf Katılım

 

12 Şubat 2020 Çarşamba günü, Koç Üniversitesi Hastanesi’nde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle eğitime başlayacak “Özel Hastane Sınıfı”nın açılış töreni gerçekleşti. Törene, Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yeşilyurt, Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Erdal M. Aksoy, Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cansın Saçkesen ve Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Psikoloğu Aslıhan Özcan katıldı.

Hastanede ya da evde uzun süre tedavi gören çocukların eğitim hakkından faydalanabilmeleri amacıyla başlatılan "Öğretmenim Elimi Tut" projesi kapsamında hayata geçirilen Koç Üniversitesi Hastanesi’nin "Özel Hastane Sınıfı”, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle açıldı. İdeal hastane sınıfı kriterlerine göre düzenlenen ilk vakıf üniversitesi hastane sınıfının açılış törenine, Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yeşilyurt, Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Erdal M. Aksoy, Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cansın Saçkesen ve Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Psikoloğu Aslıhan Özcan ile Koç Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören çocukların velileri katıldı.

“Öğretmenim Elimi Tut” projesi kapsamında hayata geçirilen “Özel Hastane Sınıfı”nda, uzun süreli tedavileri nedeniyle eğitim süreçlerine dahil olamayan çocukların eğitime hastane ve evde erişimleri amaçlanıyor. Projeyle, hastanelerin ilgili servislerinde hastane sınıflarının açılması, bu sınıflarda erken çocuklukta aile danışmanlığıyla başlayıp, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitimlerin devam edebilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenlerin görevlendirilmesi hedefleniyor.

Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yeşilyurt, yaptığı açılış konuşmasında; “2023 vizyonumuz kapsamında özel eğitim ihtiyacı olan ve kronik hastalık tedavisi gören çocuklarımızın okullaştırılması amacıyla İstanbul il genelinde tüm eğitim araştırma hastanelerimizde eğitim veren sınıflarımıza bugün bir ilk olarak vakıf üniversitesi hastanesini ekledik,” dedi.

"Özel Hastane Sınıfı” açılışında konuşan Koç Üniversitesi Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cansın Saçkesen, “Hastane sınıfının açılışıyla ‘Mutlu Çocuk Mutlu Aile’ hayalimizi hayata geçirdik. Program kapsamında çocuklarla vakit geçiriyor, onlarla oyun oynuyor, özel günlerde aktiviteler ve eğlenceler organize ediyoruz. “Hastane Sınıfı” da bu programın bir parçası olarak açılıyor. Bu ilk günden beri mimari projenin de içerisinde yer alan ve hep sınıf açılsın diye gözetilen, yıllar öncesinden aslında planı yapılan bir hayal. Bir başka hayalimiz de yeni bir ‘Mutlu Çocuk Dostu Hastane’ olması. Bu “Hastane Sınıfı”nın iki yeniliği var; pilot proje olarak vakıf üniversitesi hastanesinde ilk defa açılması ve bütün kronik hastalıklara yönelik olması, yani sadece onkolojik, hematolojik hastalıklara değil, organ nakli, karaciğer ve böbrek hastalığı, kronik akciğer hastalığı ve her türlü enfeksiyon hastalıkları da dahil olmak üzere, tüm kronik hastalıklara yönelik olması,” dedi.

 

Hastane sınıfının akademik olduğu kadar terapötik yönde de önemli bir etkisi olduğunu belirten Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Psikoloğu Aslıhan Özcan, “Kronik hastalık ve tedavisi bir çocuğun hayatında pek çok alanı etkiliyor. Fiziksel değişimlerin yanı sıra, bilişsel, sosyal, duygusal değişimler oluyor. Sürekli yapılan hastane ziyaretleri çocuğun arkadaşlarından ve okulundan ayrı kalmasına sebep oluyor. Bir çocuğun hayatında çok önemli bir yeri olan ve aynı zamanda da bir kimlik niteliği taşıyan öğrencilik sekteye uğruyor. İlaçların yan etkisiyle bağışıklık düşüyor, eskisi gibi sosyalleşmesine izin verilmiyor ve kendini izole hissedebiliyor. “Hastane Sınıfı”, bir çocuğa tedavi sırasında normal yaşamını, sağlıklı hayatını hatırlatan ve motive eden en önemli unsur. Öğrenci kimliğini devam ettirebilmek, çocuk için normallik hissini koruyor. Sınıfta veya en azından yatak başına gelen öğretmenle ilişki kurabiliyor ve sosyalleşiyor. Bir konuyu öğrenmek başarılı hissetmesini sağlarken, kronik hastalığın zarar verdiği özgüvenini tekrar kazanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca hastane sınıfında müdahale veya tedavi yapılmadığı için, sınıf çocuk için hastanede az rastladığı güvenli ve sakin bir alana dönüşüyor. Bu kıymetli kazanımlara bakarak, biz de “Hastane Sınıfı”nın akademik olduğu kadar terapötik yönde önemli bir etkisinin olduğunu biliyoruz. Hastanemizde yatan tüm çocukların yaşam kalitelerini artırmak, onlara hastanede olumlu tecrübeler yaşatmak bizim en büyük hedefimiz. Bu nedenle yurtdışındaki modellerden esinlendik ve çocuk hastalarımız için “Mutlu Çocuk Mutlu Aile” programını kurduk. Türkiye’de öncü niteliğindeki bu programımızın en önemli ve vazgeçilmez ayaklarından biri de, ‘Hastane Sınıfı’mız,”dedi.


Hibya Haber Ajansı