B.M Barış Güçleri 30 Haziran’a kadar askeri hareketliliğini durduruyor

B.M Barış Güçleri 30 Haziran’a kadar askeri hareketliliğini durduruyor

Vakıf Katılım

Dış Haberler, 13 Nisan (HİBYA) - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Koronavirüs (KOVİD-19) ile mücadele kapsamında 13 küresel noktada görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücünün yerleştirilme ve rotasyonunu 30 Haziran’a kadar durduruyor. 

Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Afrika, Asya, Avrupa ve Orta Doğu’da 85 bin askeri ve emniyet personeli görev yapıyor.

BM Barış Gücü Başkanı Jean-Pierre Lacroix Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada “problemin” bir parçası olmak istemediklerini ve “Tedbirli olmak istiyoruz, biz hiçbir şekilde virüsün yayılımının bir parçası olmak istemiyoruz” dedi.

Lacroix, BM Genel sekreterinin emiri doğrultusunda hareket edecek BM Barış Güçleri birimlerinin 14 gün boyunca karantinaya alınacağını belirtti.

BM Operasyonel Sekreteri Atul Khare, şu ana kadar Barış Güçlerinde 12 KOVİD-19 vakası tespit edildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü, çeşitli ülkelerin askeri, sivil ve polis unsurlarından oluşan uluslararası bir Birleşmiş Milletler yapılanması olarak 2. Dünya Savaşı ardından kuruldu.
BM Barış Gücünün küresel misyonu sıcak bölgelerde emniyetin sağlanması, ekonomik ve sosyal düzenin korunması ve çatışmanın bölgelerde sona erdirilmesidir. 

Yugoslavya’nın dağılmasından sonra yaşanan etnik çatışmalarda bölgede aktif olan Barış Gücü, bir çok kişi tarafından ihmalkarlık ve “düzensizlik” ile suçlanmıştı. Barış Gücünün 85 bin üniformalı personeli olmakla birlikte senelik 6.7 milyar dolarlık bütçesi var. BM’nin bütçelerini 193 üye ülkeleri “katkılarla” ödüyor. 2017’nin BM bütçe verilerine göre, Japonya 2 milyar, İngiltere 2.5 milyar, Almanya 4 milyar, ABD ise 10 milyar dolar “katkıda” bulundu.


Hibya Haber Ajansı