Borsa İstanbul Kayıplarının Bir Kısmını Geri Aldı

Borsa İstanbul Kayıplarının Bir Kısmını Geri Aldı

Vakıf Katılım

BIST100… Borsa İstanbul Kayıplarının Bir Kısmını Geri Aldı… ABD’den gelen tarım dışı istihdam verisi, istihdam piyasasının yavaşlasa da güçlü konumunu koruduğu şeklinde yorumlanırken, Cuma günü hisse senedi piyasaları artan küresel risk iştahıyla pozitif seyretti. Geçtiğimiz haftayı kayıpla kapatan BIST100 endeksi haftanın son işlem gününde haftalık kayıplarının bir kısmını geri alarak işlem gününü %0.66 yükselişle 103,463 puandan tamamladı. Yeni haftanın ilk işlem gününde yurt içi ve yurt dışı piyasalarda önemli bir ekonomik veri akışı bulunmazken, ticaret savaşına ilişkin gelişmeler, ABD-Türkiye ilişkileri ve Güvenli Bölge kapsamındaki haber akışları piyasanın yön arayışında etkili olma potansiyeli devam ediyor.

USDTRY… Kur Dalgalı Bir Seyir İzledi… Dolar TL kuru yurt içi ve yurt dışı haber akışının ekseninde haftanın son işlem gününde dalgalı bir seyir izledi. 5.68 -5.71 bandı içerisinde yön arayan kur, haftayı değer kaybıyla kapattı. Reel efektif döviz kuru endeksi ise Eylül ayında 76’ya geriledi. Haftanın ilk işlem gününde fiyatlamalar açısından kritik bir ekonomik veri bulunmazken, ticaret savaşına ilişkin gelişmeler, küresel risk iştahının devamlılığı açısından piyasalar tarafından takip edilmeye devam edecek. Öte yandan güvenli bölge ile alakalı haber akışları da TL cinsinden varlıkların fiyatlaması açısından piyasaların odağında yer almayı sürdürecek.

EURTRY… Hafif Yükseliş Trendinde… Euro Dolar paritesinde görülen hafif pozitif seyir ile birlikte Euro TL 6.27 seviyelerinin üstünde tutunduğu görüldü.

EURUSD… İngiltere Bazlı Belirsizlikler İzlenmekte… İngiltere bazlı belirsizlikler ile beraber uzun vadeli aşağı yönlünü trendini Euro Dolar paritesi devam ettirmektedir. İngiltere’de hükümet, muhalefeti erken seçim konusunda ikna etmeye çalışsa da muhalefet konuya olumsuz yaklaşmaktadır. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un erken seçim önerisi bu bağlamda reddedileceği muhalefet partileri tarafından açıklanmıştır. Brexit bazlı belirsizlikle iç siyaset çatışmaları ile beraber belirsizliği daha fazla arttırmaktadır.

XAUUSD… Belirsizlikler ile Beraber Hafif Pozitif… Geçen hafta açıklanan ABD istihdam verisinin yavaşlasa da güçlü konumunu koruması sonrasında, dolara olan güven artarken; altının ons fiyatı 1500 $ seviyesinin altını test etti. Fed Başkanı Powell Cuma günkü konuşmasında ABD ekonomisinin iyi bir yerde olduğunu, buna karşın bazı risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu hafta perşembe gerçekleşecek olan ABD – Çin müzakerelere olası sonuçlarındaki belirsizlikler, Altın’ı 1500 US$’ın üstünde tutmaya devam edebilir.

GLDGR… Gram Altın 277 TL Seviyelerinde Yatay Seyrini Korumakta… TL’nin durağan seyri ve ons altındaki hafif yükseliş ile birlikte gram altın fiyatları 277 TL seviyelerinde yatay seyretmekte.

BRENT… Jeopolitik Riskler ile Beraber Toparlanma Eğilimi Görülmekte… Suudi Arabistan’ın Enerji Bakanının Rusya’da yaptığı konuşmada Suudi Aramco tesislerine düzenlenen saldırı sonrasında sekteye uğrayan petrol üretiminin eski seviyelerine döndüğünü açıklaması, Brent petrol fiyatlarını geriletirken; Iraktaki protestolara yönelik endişelerle birlikte yeniden yükselişe geçti. Brent petrol yeni haftanın ilk işlem gününde 58.72 seviyelerinde işlem görüyor.

S&P500… Ticaret Müzakere Beklentileri Ön Planda… ABD’den gelen istihdam verisinin hisse senedi piyasalarına yansımaları olumlu oldu. İşsizlik oranının son 50 yılın en düşük seviyesine gerilemesi hisse senedi piyasaları üzerindeki karamsar havayı dağıttı. S&P500 endeksi haftanın son işlem gününü %1.42 yükselişle 2952 puandan tamamladı. Bu hafta, perşembe günü gerçekleşecek ABD – Çin müzakereleri piyasalar açısından ciddi önem arz etmektedir. Trump’ın azli ile ilgili başlayan süreç ve ekonomik göstergeler Çin’in elini daha güçlü tutmaktadır.