ABD Ağustos ÜFE beklentilerin üzerinde geldi

ABD Ağustos ÜFE beklentilerin üzerinde geldi

Vakıf Katılım

ABD ile Çin’in yeniden ticaret görüşmelerine başlaması ile oluşan pozitiflik korunurken bugünde konuya yönelik önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle Çin’in ABD mallarına yönelik vergi istisnalarını içeren ilk listeyi yayınlaması önemliydi.

Bu listenin 17 Eylül’den itibaren geçerli olacağı belirtilirken içerisinde soya fasulyesi, mısır ve enflasyon üzerinde etkisi nedeniyle kritik olan domuz eti gibi yüksek tüketimin olduğu ürünlerin olmayışı, pozitifliğin artmasına tam olarak yardımcı olmadı. Öte yandan bugün bazı haber ajanslarından; Çin’in, ticaret savaşlarının etkisini hafifletmek için hem ABD hemde Çin şirketlerinin yararına önemli tedbirler uygulayacağına yönelik spekülasyonlar da küresel risk iştahı açısından önemliydi.

Diğer küresel risk unsuru olarak takip ettiğimiz İran Nükleer Anlaşması konusunda ise dün gece ABD tarafında yaşanan gelişmeler önemliydi. Akşam saatlerinde ani bir karar ABD’nin ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’un görevinden alındığı duyuruldu.

İran konusunda şahin tutumu ile bilinen Bolton’un görevinden alınması ve son günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşebileceğine yönelik açıklamaları, İran Nükleer Anlaşması’na dönülebileceği umutlarını artırdı ancak bugün İran tarafından gelen açıklamalar bu umutları bir miktarda olsa kırdı.

Yapılan açıklamalara baktığımızda, İran’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi; Bolton’un ayrılması ile birlikte ABD ile yeniden görüşmeyi düşünmediklerini ancak ABD’nin ekonomik olarak baskı politikasından vazgeçmesi durumunda bir görüşme gerçekleştirebileceklerini belirtti.

Günün veri akışında ise ABD’den Üretici Fiyat Endeksleri takip edildi. ÜFE Ağustos ayından yüzde 0.1 artış ile beklentilere paralel olarak açıklandı. Yüzde 1.7 olarak beklenen yıllık bazda ÜFE ise yüzde yüzde 1.8 ile tahmin edilen rakamların üzerinde gerçekleşti.

Gıda ve enerji maddelerinin ihmal edildiği çekirdek datası ise aylık bazda yüzde 0.3, yıllık bazda ise yüzde 2.3 ile öngörülen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz. Ancak küresel risk algısını değitirebilecek gelebilecek ekstra gelişmeler piyasa fiyatlamalarında ön planda olabilir.

Işık Menkul Değerler