ABD’nin petrol savaşı bu kez virüs’le

ABD’nin petrol savaşı bu kez virüs’le

Vakıf Katılım

OPEC ve Rusya arasında oluşan çatlak petrol fiyatlarını baskılamaya yetmişken, Koronavirüs nedeniyle küresel büyüme üzerinde oluşan kara bulutlar söz konusu baskılanmanın çok daha etkili olmasına yol açtı. Katlanarak artan büyüme endişeleriyle birlikte taraflar arasında yeni safların oluşturulabileceğine ilişkin bir görüntü ortaya çıktı.

ABD’de politika yapıcıların, Suudi Arabistan’ı ortak üretim kısıntısıyla piyasayı dengeleme konusunda ikna çabaları basın organlarında yer aldı. Zayıflayan talep nedeniyle, bu senaryonun çok agresif yüzdelerle gerçekleşmemesi durumunda kısa vade ötesine etkisini yayması söz konusu olmayabilir.

Burada asıl ortaya çıkan durum, ABD – OPEC – Rusya üçgeninde bundan sonra kozun Rusya tarafına geçme potansiyeli. Önceki dönemde Rusya, OPEC ile ortaklık yaparken, dengelenen fiyatlardan en çok yararlanan sürekli rekor üretim yapan ABD oluyordu. Bu da tüm OPEC+ çabalarını gölgelediği gibi, Rusya’nın en büyük stratejik rakibi ABD’nin kazancını artırıyordu.

Bu kez yerler değişmiş görünüyor. Dolayısıyla ABD – Suudi Arabistan işbirliği takip edilecekse bile, Rusya’nın çok daha yakından takip edilmesi gerekebilir.


Kaynak:GCM Yatırım

Hibya Haber Ajansı