Şeker Hastalığı büyük bir tehlike!

Şeker Hastalığı büyük bir tehlike!

Vakıf Katılım

Tip2 diyabetin tedavisi için geliştirilen Metabolik Cerrahi’yi Türkiye’ye tanıtan Prof. Dr. Alper Çelik, dünyada bu ameliyatları uygulayan 8 cerrahtan biri.

Çağımızın sorunu olan obezite ve şeker hastalığının tedavisinde en etkili yöntemin metabolik cerrahi ameliyatı olduğunu, bu ameliyatla tip 2 diyabetle beraber hipertansiyon, gut, uyku apnesi, yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklardan da kurtulunabileceğini söylüyor.

Mide ve bağırsaklara yapılan müdahale ile insülinin aldığı yolu yani ince bağırsakları yeniden şekillendiren Prof. Dr. Alper Çelik, kısaca insülin trafiğini düzenliyor.

Obezite ve şekerin birbiriyle bağlantılı rahatsızlıklar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alper Çelik, genellikle bu iki hastalıktan birinin diğerine kapıya açtığını vurguluyor. Şeker hastalığının daha sinsi bir hastalık olduğunu belirten Çelik, tip2 diyabetin hastaları içten içe çürüttüğünü ve zamanla damarların tıkanmasına önayak olduğunu söyleyerek tehlikeye dikkat çekiyor. Çelik konuyla ilgili olarak, hastaların ameliyata başvurmadan önce hastaların günlük yaşamları içinde uygulayacakları bazı yöntemlerle bu hastalıktan kurtulmalarının mümkün olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Kişilerin bu reçeteden sonra dahi kilo verememesi ve şeker hastalığından kurtulamaması halinde Metabolik Cerrahi’nin tedavi açısından etkili bir seçenek olarak masaya yatırılır”

40 bin şeker hastasından 2 bin 500’ü ameliyat edilebildi

Zamanında müdahale edilmesi durumunda şeker hastalarının ameliyat olabileceğini belirten Prof. Dr. Alper Çelik, ameliyatların her şeker hastasına uygulanmadığını ve belirli kriterlere sahip hastalara uygulanabildiğinin altını çiziyor. Ülkemizde 40 binin üzerinde diyabetlinin bu operasyonlar için kendisine başvurduğunu belirten Çelik, bu hastalardan 2 bin 500’ünün ameliyatla tedavi edildiğini söylüyor. Bir hastanın ameliyat edilebilmesi için iyi bir insülin deposuna ve aktivitesine sahip olması gerekiyor. Zamanında gelen hastaların tedavisinde Metabolik Cerrahi’nin başarı oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğu belirtiliyor.

'Hastalarımız ameliyat sonrasında şekersiz hayata merhaba diyecek'

Türk cerrahisinin bilim dünyası açısından önemine değinen Prof Dr. Çelik, 'Geçtiğimiz gün İstanbul'dan İspanya'nın başkenti Madrid' e canlı ameliyat gerçekleştirdik. Bir dünya kongresinde, şeker hastasını ameliyatla tedavi ettik. Hastamız, 54 yaşında bir erkek hastaydı. Ciddi görme kayıpları yaşıyordu. Şekere bağlı bir göz hasarı da mevcuttu ve bundan sonra gözünde hasar olmayacak. Hastamız ameliyat sonrasında ilaçlarını, insülinlerini yavaş yavaş azaltarak bırakacak ve şekersiz hayata merhaba diyecek. Bu ameliyat iki açıdan önemli. Birincisi dünya kongresinde Türk cerrah operasyon yapma şansı buluyor. Bu bizim cerrahi akademimizin Türk cerrahi bilim dünyasını ne kadar önemli bir yere geldiğinin göstergesidir. İkincisi ise şeker hastası gibi şimdiye kadar ilaçla insülinle tedavi edilebileceği iddia edilen bir hastalığı ameliyatla tedavi edilebiliyor olmasıdır' şeklinde konuştu.

'Hastaların çoğu birkaç hafta içinde sosyal hayatlarına dönerler'

Erişkin şeker hastalarının çoğu boş yere insülin kullandıklarına da değinen Çelik, 'Bu insanların aslında vücudu insülin üretiyor ama ne yazık ki pek çok hekim arkadaşımız şekeri yüksek gördükleri her hastaya insülin yazıyorlar. Ancak bu insanların aslında çoğunun bedeninde insülin var. Sadece bunu kullanamıyorlar. Ameliyat, bu üretilen ama kullanılamayan insülinin artık kullanılmasını sağlıyor. İnsülin vücutta serbest kaldıktan sonra vücut kendi insülinünü kullanmaya başlıyor. İlaçlara insülinlere artık ihtiyaç duymuyor. Hastaların çoğu birkaç hafta içinde sosyal hayatlarına dönerler. Eskisinden daha aktif daha canlı bir şekilde dönerler ve uykuları değişir, yolda yürüyüşleri değişir, merdiven çıkmaları bile değişir. Yepyeni bir hayat başlar' diye konuştu.

'Metabolik cerrahi Türkiye'de 12. yılını ve 6 bin 500 hastayı tedavi etmiş durumda'

Son olarak Arap ülkelerinden çok ciddi bir talep ile karşılaştıklarını vurgulayan Çelik, 'Metabolik cerrahi Türkiye'de 12. yılını ve 6 bin 500 hastayı tedavi etmiş durumda ve artık dünyanın dört bir yanından İstanbul'a bizlere tedavi için insanlar başvuruyor. Türk insanının belirli bir bölümü bu tedaviyi duymuş ya da biliyor ama artık dünya çapında İstanbul ile Türkiye bir üst olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Özellikle Arap ülkelerinden çok fazla bir talep var. Toplum geneline baktığımızda şeker hastalığının en sık görüldüğü ülkeler Arabistan Yarımadası ve körfez ülkeleri. O yüzden Arap ülkelerinden çok ciddi bir talep var' ifadelerini kullandı.

Japonya tıp camiasında adından başarıyla söz ediliyor.

1993 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıbbiye eğitimine başlayan Alper Çelik, 2000 yılında Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genel cerrahi ihtisasına başladı ve 2004 yılında ihtisasını tamamladı. Alper Çelik 2005 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde önce öğretim görevlisi, sonrasında Yrd. Doç. Dr. olarak öğretim üyeliği yaptı.

2007 yılında Prof. Dr. Fumio Konishi’nin davetlisi olarak Japonya Saitama Medical Center of Jichi Medical University’de clinical and research fellow olarak çalıştı. Bu sürede iki adet araştırma projesi tamamladı ve aynı dönemde Dr. Kazunori Kasama ile çalışma ve araştırma yapma imkânı buldu. Japonya’daki özverili çalışmalarıyla dikkat çeken Alper Çelik, Japonya tıp camiası içinde başarılarıyla adından söz ettirdi.

2008 yılında öncelikle Brezilya Sao Paolo Sao Camilio Hospital’de Dr. Ricardo Cohen ve Dr. Louis Berti ile çalışma olanağı buldu. Sonrasında Hindistan’da Dr. Muffazal Lakdawala ve Dr. Suren Ugale ile çalıştı. Bugün 12 parmak bağırsağına yaptığı özel bir teknikle metabolik rahatsızlıklara kesin çözüm sunan Çelik, dünyada bu ameliyat tekniğini kullanan 8 doktordan biri. AR-GE Departmanında bu ameliyatta kullanılan araçları da tasarlayan Alper Çelik, önümüzdeki günlerde metabolik cerrahi aletlerini kendi markasıyla diğer doktorlara sunmayı hedefliyor.

Kaynak:Egitimajansı