Rolls-Royce’tan yeni hibrit-elektrikli uçuş projesi

Rolls-Royce’tan yeni hibrit-elektrikli uçuş projesi

Vakıf Katılım

Bu projede 4000 kg'lık geleneksel kalkış ve iniş uçuş test aracına yönelik hibrit elektrik teknolojisinin pratik uygulamasının gösterilmesi amacıyla bir APUS i-5 uçağına yer verilecek. Sistem gelecekte EVTOL (hibrit elektrikli dikey kalkış ve iniş yapan hava araçları), genel havacılık araçları ve hibrit helikopterler gibi farklı ulaşım platformlarında elektrik tahrik kuvvetinin dağıtılması için kullanılabilecek.

Rolls-Royce İş Havacılığı Direktörü ve Rolls-Royce Almanya Başkanı Dr. Dirk Geisinger konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: "Brandenburg Hükümeti'ne sürekli desteğinden dolayı içtenlikle teşekkür ediyor ve bu çığır açan demonstratör programında APUS ve Brandenburg Teknoloji Üniversitesi ile birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu proje yeni nesil, daha sessiz ve daha temiz bir hava taşımacılığı olanağı sunacak tahrik sistemlerine giden yolda çok önemli bir adım. Aynı zamanda, bu girişim şirketimizde hibrit-elektrikli tahrik sisteminin geliştirilmesine yönelik merkezlerinden biri olan Dahlewitz tesisimizi daha da güçlendirecek.”

“Rolls-Royce havacılık endüstrisine öncülük etmeye devam ediyor”

Rolls-Royce Elektrikli Sistemler Direktörü Rob Watson ise şunları söyledi: "M250 gaz türbinimizin hibrit versiyonunu bir demonstrasyon ortamında Series Hybrid, Parallel Hybrid ve Turbo-Electric çalışma modlarında yerde test etmiş bulunuyoruz. 500kW-1MW arasında değişen güçlerde tahrik sistemi olarak kullanılması planlanan M250'nin hibrit versiyonu, havacılıkta güç ve tahrik sistemlerinin çehresini değiştirme potansiyeline sahip. Rolls-Royce havacılık endüstrisine ilişkin her önemli gelişmeye öncülük eden bir şirket ve bu heyecan verici elektrifikasyon adımında bizim yer almamız da oldukça doğal bir durum.”

BTU Cottbus-Senftenberg Güç Elektroniği & Elektrikli Tahrik Sistemleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Georg Mohlenkamp ise görüşlerini "Bu önemli projeye ortak olmaktan çok memnunuz. Elektrikli hibrit sistemlerinin fonksiyonel modellemesinden, sistem performansının dinamik modellemesinden ve elektro-mekanik sistem test desteğinden sorumlu olmamız bu alandaki güçlü yetkinliklerimizi kanıtlıyor. Sürdürülebilir uçak tahrik sistemlerinde Rolls-Royce ile işbirliği yapmak stratejimize dair ilk belirgin adımı temsil ediyor." sözleriyle dile getirdi.

APUS Aeronautical Engineering GmbH CEO'su Philip Scheffel ise "Iron Bird test gövdesi tedarikçisi, kurulum donanım tasarım ve hibrit sistem kurulum ortağı olarak, bu projeyi ileriye götürmek ve birlikte deneysel uçuş mesafesini elde etmek istiyoruz. Brandenburg Hükümeti'nin finansman sağlaması heyecan verici planlarımızın gerçekleştirilmesine ve diğer bir dizi elektro-hibrit uçak sistemi için önemli konuların öğrenilmesine büyük ölçüde yardımcı oluyor.” Şeklinde konuştu.

Hibrit elektrikli uçuş projesinin finansmanı, Brandenburg Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan ProFIT tanıtım kılavuzu çerçevesinde talep edildi. Başvuru Wirtschaftsforderung WFBB ve Brandenburg Eyaleti İş Geliştirme Bankası'nın (ILB) desteği ile olağan iki aşamalı süreçte sunuldu. Mali ProFIT desteği Brandenburg Eyaleti tarafından Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu ve federal ve eyalet fonlarından sağlanıyor.

Köklü geçmişe sahip bir motor

M250 motor ABD, İngiltere, Almanya, Norveç ve Singapur'da görev yapan Rolls-Royce mühendisleri tarafından hibrit-elektrikli bir tahrik sistemine dönüştürüldü. Sistem demonstratörü projesi, yüksek enerji yoğunluklu bir batarya sistemi, elektrik üreteçleri, güç dönüştürücüler ve ileri düzey bir güç yönetim ve kontrol sistemine sahip M250 gaz türbinli motoru bünyesinde barındıracak.

M250 hibrit güç paketi, bölgesel havacılık faaliyetleri dahil olmak üzere daha büyük hava araçları için geliştirilmekte ve Airbus ile E-Fan-X demonstratör platformunda test edilmekte olan AE 2100 2,5 MW sistemini tamamlar nitelikte.

M250 gaz türbinli motor hem askeri hem de sivil amaçlı olarak kullanılan 170'ten fazla türde helikopter ve sabit kanatlı uçağa yerleştirildi. Rolls-Royce; olgunluğu, güç yoğunluğu, bakım kolaylığı ve yüksek güvenilirliği nedeniyle bu motoru seçti. M250 motorun kullanıldığı filonun 250 milyon saatten fazla uçuşu bulunuyor ve şimdiye kadar 33.000'den fazla motor piyasaya sürüldü.

Rolls-Royce Holdings plc hakkında

1.Rolls-Royce, gezegenimizin temel enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere en temiz, en emniyetli ve en rekabetçi çözümleri beraberinde getiren gelişmiş teknolojilerin öncü üreticisidir.

2.Rolls-Royce'un 150'den fazla ülkede müşterileri bulunmaktadır. Bu müşteriler arasında 400'ün üzerinde havayolu ve leasing müşterisi, 160 silahlı kuvvetler, 70 donanma dahil olmak üzere 4.000 denizcilik müşterisi ve 5.000'in üzerinde enerji ve nükleer müşterisi yer almaktadır.

3.2018 yılı ekonomik kârı 15 milyar sterlindir. Bu tutarın yaklaşık yarısı, satış sonrası hizmetlerden elde edilmiştir.

4.Rolls-Royce 2018'de AR-GE çalışmalarına 1,4 milyar sterlin yatırım yapmıştır. Ayrıca Rolls-Royce mühendislerini bilimsel araştırmanın öncüsü kılan 31 farklı Üniversite Teknoloji Merkezinden oluşan küresel bir ağı desteklemektedir.

5.Grup, stajyer ve yeni mezun istihdamı ilkesine ve çalışanların becerilerinin geliştirilmesi hususuna kuvvetle bağlıdır.

APUS Aeronautical Engineering GmbH Hakkında

APUS Strausberg, Brandenburg merkezli, yüksek standartlı havacılık mühendisliği hizmetleri sunan EASA sertifikalı bir Tasarım Kuruluşudur. Ana faaliyet alanları arasında yenilikçi havacılık tahrik sistemleri, aeromekanik tasarım, yapısal tasarım, CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) ve havacılık sistemlerinin sertifikasyonu bulunur. Ek olarak, şirket sınai organizasyon hizmetlerinin yanı sıra uçuş hizmetleri ve havacılıkla ilgili çeşitli hizmetler sunmaktadır.

BTU Cottbus-Senftenberg Hakkında

BTU Cottbus-Senftenberg; Brandenburg, Almanya'da bulunan güçlü temel ve uygulama yönelimli araştırma-yoğun bir üniversitedir. Bu üniversitede teknik bir üniversitenin klasik özellikleri dikkat çekiyor.

BTU'da »Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlik« araştırma alanı çerçevesinde geleneksel elektrik santrallerinin ve karmaşık sistemlerin verimliliğini artırmaya yönelik tedbirlerin yanı sıra bu sistemleri daha esnek hale getirebilecek tedbirler araştırılmaktadır. Bu araştırmalar arasında enerji depolama konseptlerinin geliştirilmesi, elektrikli taşımacılık ve enerji kayması bağlamında enerji şebekelerinin istikrarı bulunuyor. Verimli ve çevreye uyumlu yanmalı motorlar, gaz türbinleri, uçak tahrik sistemleri ve mikro gaz türbin motorları bu araştırma alanının diğer konularını oluşturuyor. Ele alınan diğer konular arasında enerji tasarrufu sağlayan yapı ve tasarıma odaklı yeni, optimize edilmiş bina türleri de bulunuyor. Bu araştırma alanındaki bir diğer önemli husus ise Brandenburg Modern Endüstri İnovasyonları Merkezi tarafından ele alınan endüstriyel proseslerin otomasyonu ve dijitalleştirilmesidir.

Hibya Haber Ajansı