Dünya biyolojik saldırı altında

Dünya biyolojik saldırı altında

Vakıf Katılım

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ABD ADP – Tarım Dışı İstihdam / Türkiye Enflasyon / Çin PMI

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1 Altında Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Dünya Biyolojik Saldırı Altında!

Corona virüsünde güncel durum vaka sayısı 703700 – tedaviye pozitif cevap veren 148125 – ölü sayısı 33671 kişiye ulaşmıştır.

ABD 124665 corona vakası – 2191 ölü sayısı ile virüsün hafife alınmaması gerektiğini anlarken, Başkan Trump önlemleri 30 Nisan’a kadar uzattığını açıkladı. Salgın kaynaklı ölüm oranlarında 2 haftaya kadar en yüksek seviyeye ulaşılmasını ve 1 Haziran’a kadar iyileşme sürecinde olmayı umduklarını açıkladı.

Virüsün önemli ülkelerde son durumu ve 3 günlük vaka değişimleri aşağıda yer alan grafikte belirtilmiştir.

Virüsün asıl merkez üssü olan Çin Wuhan’da hayat normale dönerken, salgının durduğu açıklandı. Fakat Dünya’nın geri kalanı için bunu söylemek henüz erken olmaktadır.

Virüsün yayılması finansal piyasaların Fed kaynaklı sınırsız ve bol likidite desteğine karşı bakışı değiştirirken, piyasalar her şeye rağmen iyimser tarafta kalmak için çabalamaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,70 – %0,80 bölgesinde tepkisizliğini sonlandırarak, %0,6636 seviyesinde güvenli varlık algısını oluşturmaktadır. S&P500 endeksi 2500 üzerinde kalma çabasında başarılı olurken, altın $1618 seviyesinde fiyatlanmaktadır.

Çin, bankacılık sistemine $7.1 milyar enjekte ederken, repo faizini %2.4 seviyesinden %2.2 seviyesine düşürmüştür.

Brent petrol 17 yılın dip seviyesine ulaşırken, arz ve talep yönlü dinamikler kısa vade için pek olumlu gözükmemektedir. Virüs kaynaklı tedbirler petrol dinamiklerini negatif vururken, Rusya – Suudi Arabistan fiyat savaşına devam ederek üretimlerini arttırmaktadır.

Kredi derecelendirme kuruluşları virüs kaynaklı ekonomilerin zorda olacağı açıklamaları ile not indirimlerine gitmeye devam ederken, Fitch İngiltere’nin kredi notunu düşürdüğünü açıkladı.

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 9217 kişiye çıkarken, ölü sayısı 131 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, evde kal çağrılarına uyma daha fazla karşılık bulmaktadır. Türkiye’deki durum İtalya’nın yaşadığı ilk aşama ile kıyaslandığında benzerlik gösterirken, durumun hafife alınmaması gerekliliği bu referans ile bağdaştırabilir.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Özbaş; “Ocak-şubat aylarındaki güçlü seyir nedeniyle ilk çeyrek genelinde yüksek oranlı büyüme bekliyoruz. Seyahat harcamaları dışında tüketimde henüz belirgin bir zayıflama sinyali almadık.” açıklamasında bulundu.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı