Yeni Ekonomi Programı bugün açıklanacak

Yeni Ekonomi Programı bugün açıklanacak

Vakıf Katılım

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Yeni Ekonomi Programı (YEP) 2020-2022 Lansman Toplantısı bugün saat 11:00’de başlayacak. YEP ile 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenecek. Daha önceki programda büyüme hedefleri 2019 için yüzde 2,3, 2020 yılı için yüzde 3,5 ve 2021 yılı için yüzde 5 olarak belirlenmiş, enflasyon hedefleri ise 2019 için yüzde 15,9, 2020 yılı için yüzde 9,8, 2021 yılı için yüzde 6 olmuştu.

“Kredi kartı faiz oranları düştü”

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası´nın kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları hakkında değişiklik yapılmasına dair tebliği Resmi Gazete´de yayımlandı. Buna göre Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2’den yüzde 1,60´a düşürüldü. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanan yüzde 1,60 aylık azami akdi faiz oranı ise yüzde 1,28´e indirildi. Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,40´tan yüzde 2´ye, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2´den 1,68´e düşürüldü.

“ABD’de kişisel gelirler Ağustos’ta beklentiyi karşıladı”

ABD’de kişisel harcamalar Ağustos ayında çok hafif artarak ekonominin temel motoru olan tüketici harcamalarının yavaşladığına işaret etti. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre kişisel gelirler Ağustos’ta %0.4 arttı, harcamalar ise % 0.1 ile 6 ayın en düşük artışını kaydetti. Beklenti gelirlerde % 0.4, harcamalarda % 0.3 artıştı.

“ABD’de tüketici güveni Eylül’de yükseldi”

ABD’de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi Ağustos’ta 92’den 93.2’ye yükseldi. Beklenti 92.1’di. Cari koşullar endeksi 105.3’ten 108.5’e yükselirken beklentiler endeksi de 81.4’ten 83.4’e çıktı.

“Çin’de Caixin imalat PMI’ı beklentilerin üzerinde gerçekleşti”

Çin’de Caixin Media ve IHS Markit tarafından yayınlanan imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ikinci ayrda da art arda yükselerek Eylül’de 51.4 seviyesine çıktı ve Şubat 2018’den bu yana en yüksek seviyesinde ulaştı. Beklenti endeksin 50.2 olması yönündeydi. Endeks Ağustos ayında 50.4, bir önceki yılın Eylül ayında ise 50 olmuştu.

“Japonya’da sanayi üretimi beklentilerin üzerinde geriledi”

Japonya’nın fabrika üretimi Ağustos ayında küresel yavaşlamanın ekonomiyi kırılgan hale getirmesiyle geriledi. Ticaret Bakanlığı tarafından Pazartesi günü açıklanan verilere göre, üretim bir önceki aya göre yüzde 1.2 gerileyerek üç ay içindeki ikinci gerilemesini kaydetti.

“Hong Kong’da tansiyon düşmüyor”

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde devam eden hükümet karşıtı protestolarda, polis, hükümet binalarına yönelen göstericileri dağıtmak için biber gazı kullandı ve protestocuları belirlemek için toplumsal müdahale aracından boyalı su sıktı. Çin Ulusal Bayramı’nı 1 Ekim Salı günü kutlamaya hazırlanan Hong Kong’da binlerce gösterici, hafta sonu da protestolarını sürdürdü.

.

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ABD Tarım Dışı İstihdam / Türkiye Enflasyon / Çin PMI Verileri

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi 50 Günlük Basit Hareketli Ortalaması (%1,72) Altında Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

4 Ekim Cuma Saat 21.00 Fed Başkanı Powell

Trump’ın Savaşları…

Trump’ın birçok cephede yürüttüğü ticaret-kur-Fed-Powell ve azil savaşlarında her geçen gün iş daha karmaşık boyut alarak risk ve belirsizlik artmaktadır. Piyasa katılımcıları Trump’ı bir bütün halinde değerlendirdiklerinde önlerini görmek konusunda zorlanırken, fiyatlama davranışlarında en kötüsünün yavaş yavaş geride kaldığı şeklinde hareket ettiklerinden bahsedilebilir.

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşlarında Beyaz Saray’ın Çinli şirketleri ABD borsasından çıkarmayı değerlendirdiğine ilişkin kaynak haberi risk algısının bozulması neden olurken, Alibaba hisse fiyatı %6 üzerinde gerilemiştir.

Trump’ın devreye aldığı ve yönettiği savaşların neticesinde Trump istemeden de olsa güçlü Doların devam etmesine katkı sağlayarak kur cephesinde elini zayıflatmaktadır. Dolar’ın değerini düşürmek adına sözlü müdahalelerde bulunsa bile bundan çok başarılı olduğunu söylemek zor olacaktır. EURUSD paritesi 1.10 altında hareketine devam ederek fiyatlamaların Trump’ın istemediği şekilde net olarak göstermektedir. Fakat güçlü Dolar teması denmesine rağmen Dolar endeksinin halen 100 seviyesinin altında fiyatlanması ayrı bir soru işareti olarak düşünülmesi gerekmektedir.

ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,50 üzerinde kalıcılığına devam ederken büyük resimde 50 günlük ortalaması %1,7225 altında fiyatlanması risk ve belirsizlik faktörlerinin sonucu olarak devreye girmektedir.

Haftanın genelinde Fed’in veri odaklı olmasında büyük öneme sahip tarım dışı istihdam verisin takip edeceğiz. Fed Başkanı Powell’ın vurguladığı şekilde güçlü istihdam piyasası Fed’in para politikasında hareket alanı kazandırırken neden faiz indirimleri oluyor sorusu ile çelişmektedir. Bu noktadan sonra Fed faiz indirimlerine devam eder mi sorusunun cevabında verilere daha fazla önemli olacaktır.

ABD tarım dışı istihdam verisi 5 yıllık ortalaması 204K seviyesinde bulunurken, ana eğilimin güçlü olduğunu göstermektedir.

Türk varlıklarında genel olarak pozitif algı devam ederken, referans olarak takip ettiğimiz 5 yıllık ülke risk primi (CDS) 400 seviyesi altında kalıcılığına (güncel:363.408) devam etmektedir. Risk algısında normalleşmeye bağlı olarak USDTRY paritesinde dengelenme sürmektedir.

Bugün (saat 11.00!), Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 2020 – 2022 Yeni Ekonomi Programı lansman toplantısını gerçekleştirecektir. Özellikle büyüme ve enflasyon hedeflerine ilişkin yönlendirmeler TCMB para politikası üzerinde etkili olması beklenebilir.

BİLGİLENDİRME:

İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

GCM Yatırım Araştırma&Analiz Departmanı