ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

Vakıf Katılım

20 Kasım Çarşamba ABD - Çin ticaret görüşmelerinin sürüncemede kalması ile endeksler eksi bölgede güne başladı, akabinde Reuters’da faz 1 anlaşmanın bu sene içerisinde yapılmayabileceği haberi geçti ve endekslere ciddi satış getirdi. Diğer yandan Senatonun Hong Kong’un özerkliğini destekleyen taslağı geçirmesi ve temsilciler meclisinin de günün ilerleyen saatlerinde gündemine alacak olması, satış baskısını artırdı. Reuters haberinin akabinde Beyaz Saray sözcüsünden, görüşmelerin olumlu ilerlediğine dair bir açıklama geldi ve kayıpların ancak bir kısmı geri alınabildi. FED ekim toplantısının tutanaklarında ise, üyelerin aşağı yönlü riskleri yüksek bulduklarını ve bu riskleri, ticaret savaşları, Brexit ve düşük enflasyon olarak tanımladıklarını gördük. Negatif faizlerin ise şu an için ABD nezdinde uygun bir politika aracı olarak görülmediği ifadesi de tutanaklarda yer alıyor.

Dow Jones endeksi %0.4 değer kaybıyla 27820 seviyesinden Çarşamba gününü kapattı. Enerji ve sağlık primli kapanış yapan sektörler oldu. Hammadde %1.4, teknoloji %1 geriledi. Johnson&Johnson ve Boeing %1 civarı prim yaparken, Home Depot %2, 3M ve Pfizer %1.7, Apple %1.2 satış gördü. S&P 500 endeksi de benzer şekilde %0.4 kayıpla 3108 seviyesinden kapanış yaptı. Enerji ve altyapı bu endekste de en iyi performans gösteren sektörler oldu. Hammadde %1.1, komünikasyon ve teknoloji %0.8 değer kaybetti. Nasdaq comp. %0.5 değer kaybıyla 8527 seviyesinden kapandı.

Avrupa tarafında DAX endeksi %0.48 değer kaybıyla, 13158 seviyesinden kapanış yaptı. Altyapıdaki yatay kapanış hariç tüm sektörlerin eksi bölgede kapandığı işlem gününde, sağlık ve gayrimenkul %1’in üzerinde değer kaybetti. Wirecard %3.3, Lufthansa %2.5, Continental ve Bayer %1.5 geriledi. FTSE 100 endeksi %0.84 değer kaybıyla 7262 seviyesinden kapandı. Endeks; 100, 200 ve 50 günlük ortalamalarının altına sarktı. IT, keyfi tüketim, finansallar ve endüstriyeller %1’in üzerinde değer kaybetti. CAC40 endeksi, %0.25 değer kaybıyla 5894 seviyesinden kapanırken, diğer Avrupa endekslerine göre daha iyi performans gösterdi.

Yarın ABD tarafında haftalık işsizlik başvuruları, Ekim ayı Öncü indikatör, ikinci el konut satışları açıklamaları takip edilecek.

İş Yatırım