Üretimde artırılmış gerçeklikle geleceğin fabrikasına dönüşün

Üretimde artırılmış gerçeklikle geleceğin fabrikasına dönüşün

Vakıf Katılım

Artırılmış Gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı ProManage AR uygulaması sayesinde işletmelerdeki üretim şefleri, operatörler ve teknisyenler üretim alanı içinde dolaşırken akıllı telefon, tablet ya da AR gözlüklerindeki kameraya makine üzerindeki AR etiketini göstererek, o makinenin üretim performansına ve görüntülenmesini istediği tüm verilere gerçek zamanlı olarak ulaşabiliyorlar.

 

İnovatif ve yüksek teknolojili ürün ve sistemleriyle fabrikalara çağ atlatan teknoloji şirketi Doruk, bugüne kadar 300’den fazla fabrikaya uyguladığı akıllı üretim yönetim sistemi ProManage ile entegre olarak kullanılan ProManage AR (Augmented Reality) uygulamasıyla işletmelerin çevikliğini, verimliliğini ve kârlılığını artırarak sanayicileri geleceğe hazırlıyor.

 

ProManage üretim yönetim sisteminin artırılmış gerçeklik teknolojisiyle tasarlanıp hayata geçirilmiş uygulaması olan ProManage AR ile kullanıcılar; üretim hattındaki makineler hakkında görmek istedikleri verileri, makinelerin bulunduğu gerçek dünya görüntüsünün üzerine yerleştirilmiş ve zenginleştirilmiş dijital grafikler ve görseller olarak görüntüleyebiliyor. Böylece üretim şefleri, teknisyenler ve bakım personelleri bilgiye istediği anda ve istediği yerde ulaşabiliyor ve proaktif davranarak önlemler alabiliyorlar.

 

ProManage AR ile üretimde tam kontrol

Üretimin durumu hakkında anlık bilgi sahibi olmak gerek üretim yöneticileri gerekse operatör ve teknisyenler için büyük önem taşıyor. ProManage AR ile kullanıcılar, herhangi bir problemi ya da problem olma ihtimalini fark edip gerekli aksiyonları hızlı bir şekilde alabiliyor. Uygulama sayesinde operasyonel işlemlerde görev alan çalışanlar bilgiye anında erişim sağlayabiliyor. Böylece süreçler hızlanıyor ve arıza oluşmadan gerekli aksiyonlar alınabiliyor. Özelleştirilmiş grafik, sembol ve liste bazlı rapor tasarımlarıyla istenilen bilgiye üretim alanı içinde dolaşılırken eş zamanlı olarak ulaşılabiliyor.

 

 

“Olay yeri inceleme” ile fabrikanızın dijital fotoğrafını çekin

ProManage AR uygulaması kullanıcılara olay yeri inceleme (Gemba Wolk) turlarında problemlerin kök nedenlerinin OEE, kullanılabilirlik, performans, kalite, duruş gibi birçok kriter bazında görüntülenmesini ve verim kaybına sebep olan unsurların hızlıca fark edilmesini sağlıyor.

İşletmeler; üretim sahasında gezerken görevli operatöre ya da ofisteki üretim sorumlularına sormaya gerek kalmadan yalnızca makine üzerindeki AR etiketine AR gözlük ya da mobil cihazın kamerasını tutarak o makinenin duruş bilgisi, üretim miktarı, iş miktarı ve operatör çalışma bilgileri gibi birçok bilgiyi gerçek zamanlı olarak takip edebiliyor. ProManage AR sayesinde, ekipmanlar planlanandan daha düşük seviyede çalışıyorsa vardiya tamamlanmadan önlem alabilmek; daha hızlı çalışıyorsa da planlamaları iyileştirilebilmek mümkün hale geliyor.

ProManage AR uygulaması ile makinelere ait KPI’lar gerçek zamanlı olarak görselleştirilerek görüntülenebiliyor. Aynı zamanda AR teknolojisiyle sunulan dijital grafik ve görsellerle veri daha iyi ve daha hızlı analiz edilebiliyor. Özelleştirilmiş ekran tasarımlarına sahip olan uygulama grafik, sembol ve liste bazlı raporlar sunuyor.

 

Online izleme ile fabrikanızı “yanınızda taşıyın”

ProManage AR ile fabrikada değilken bile oradaymış gibi çalışmak ve üretimi takip etmek mümkün. Online makine izleme imkânı sunan bu uygulama, işletmedeki bilgiye hızlıca ulaşılmasına ve proaktif davranılarak önlem alınmasına katkıda bulunuyor.

ProManage ile dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunu dijitalleştiren Doruk; otomotiv, beyaz eşya, plastik, ilaç, kimya, gıda ve ambalaj başta olmak üzere pek çok farklı sektöre yüksek teknoloji çözümler sunuyor. Sanayicilerin güncel ihtiyaç ve talepleri, teknolojik gelişmeler ve uluslararası trendler ışığında ProManage sistemini sürekli olarak yenileyen ve güncelleyen Doruk, sisteme yeni özellik ve işlevler eklenmesi sayesinde sanayicilerin dijital Üretim Operasyonları Yönetimi’ni (MOM) ve Üretim Yürütme Sistemleri’ni (MES) çağın gereklerine uygun şekilde gerçekleştirebilmelerine imkan tanıyor.

 

Doruk Hakkında

Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmiş olan 22 yıllık köklü geçmişe sahip teknoloji şirketi Doruk, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyor. Türkiye’deki üretim sanayisini üretimde kullanılan IT teknolojileri ile tanıştırmak hedefiyle yola çıkan Doruk, bu hedef doğrultusunda 1998 yılında TÜBİTAK Teknoloji İzleme ve Değerlendirme Direktörlüğü tarafından desteklenen Ar-Ge projesi olarak dünyanın ilk programlanabilir veri terminallerinden birini geliştirerek yolculuğuna başladı. 1999 yılında, üretimden otomatik toplanan üretim verilerini kullanarak üretim operasyonlarının otomatik olarak planlandığı ilk üretim planlama yazılımı yine TÜBİTAK TİDEB tarafından desteklenmeye değer görülerek bir Ar-Ge projesi olarak hayata geçirildi ve sanayide uygulanarak ticarileştirildi. Kısa sürede Türkiye’de sektör lideri konumuna gelen Doruk, “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden firma konumunda. 2006’da Romanya Arctic fabrikasına ilk ihracatını gerçekleştirerek uluslararası pazarlara ilk adımını atan Doruk, Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan Türkiye Orijinli Uluslararası Üretim Yönetimi Sistemi ProManage ile dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunun dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor. IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicilerin dijital dönüşüm mentorluğunu yapan Doruk’un Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisi, Antalya Teknokent ofisi ve İzmir Depark Teknokent ofisinin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde şirketi bulunuyor. Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için ABD Eski Başkanı Barack Obama’nın isteği ile kurulan MxD’nin Ar-Ge partneri olan Doruk, 2018’de cirosunun yüzde 55’ini Ar-Ge’ye ayırdı. 2019 yılını yüzde 200’ün üzerinde büyüme ve 104 çalışanla kapatan Doruk, 2020’de 205 kişi olmayı amaçlıyor. ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’a ihracat gerçekleştiren ve gelecek hedefini “dünya markası olmak” şeklinde belirleyen Doruk’un, Amerika’daki ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. isimli şirketi Japonya merkezli ITO Corporation ile partnerlik anlaşması imzalayarak Asya Pasifik pazarına giriş yaptı. Sanayide dijital dönüşümün öncelikli olduğu merkez ülkeleri hedef alarak global genişlemesini sürdüren şirket, 2020 yılında Almanya’ya da açılmayı planlıyor. Türkiye’nin dijital dönüşümde söz sahibi sanayi kuruluşlarını buluşturan “Doruk’ta Buluşma - Verimli İşletmeler İçin Sanayide Güç Birliği Platformu” etkinliğini 2010 yılından bu yana periyodik olarak düzenleyen şirket, bu alanda bir firmanın kendi bünyesinde gerçekleştirdiği dünyadaki ilk etkinliklerden biri olma özelliğini taşıyor.


Hibya Haber Ajansı