Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Vakıf Katılım

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nin küresel çapta acil durum ilan etmesinin ardından risk algısında toparlanma emareleri görünüyor. Haftanın son işlem günü virüs vakalarındaki artışa rağmen, global tepki mekanizmasının iyi çalıştığına yönelik beklentilerle başta görülmesine zemin hazırlarken, ABD endeks vadelileri de harekete katılım isteği içerisinde.

Fed’in Ocak ayı FOMC toplantısının ardından enflasyona dair yapılan atıfta değişikliğe gitmesi yatırımcı nezdinde “daha güvercin duruş” algısı yaratırken, tahvil faizlerindeki gerilemenin tek taraflı Fed kaynaklı olduğu düşüncesine katılmıyoruz. Risk algısındaki değişim ve global büyümeye dair gelecek dönem endişelerinin salgın kaynaklı artış göstermesi Fed başlığından üst sırlarda yer alan maddeler konumunda. ABD 3M-10Y tahvil spreadindeki sınırlı düzeyde eksiye dönüş bahse konu gerekçeler nedeniyle olurken, uzun soluklu olacağı kanaatinde değiliz.

Yerel varlıklar nezdinde ise emsallerine paralel seyir devam ediyor. Henüz negatif ayrışma senaryosundan bahsetmek mümkün değil. USDTRY paritesi dolar endeksindeki değerlenme ekseninde 5.92-5.95 bandındaki yataylaşmasını hafif ivmelenme ile 5.97-6.00 aralığına taşırken, ayrışma olmamasını küreselden farklı bir yöne gitmeme adına olumlu okuyoruz. Keza tahvil piyasasındaki seyrin de farklılaşma göstermemiş olması hisse senedi piyasasının temelde bozulma göstermediğinin teyidi olarak değerlendirilebilir.

Petrol fiyatları global talep azalışı senaryosuyla gerilerken, OPEC’in Şubat ayında acil toplantı kararı alabileceği haber akışıyla kısmen toparlanma çabası içerisinde. TSİ 08.40’da Brent ve WTI vadelileri %2 primle işlem görürken, arz piyasası dinamikleri dikkate alındığında genel yıl görüşümüzde değişiklik olmadığını ve ortalamada $60 civarı seyrin öne çıkabileceğini yinelemek isteriz.

Asya’da spot ve ABD’de vadeli işlemler seyrinin yerel varlıklara da sınırlı iyimserlik şeklinde sirayet ettiği bir gün olabileceğini düşünüyoruz. BİST 100 için 117.000- 115 desteklerini aşağı yönde, USDTRY paritesinde ise 6 direncini yukarıda yakından izleyeceğiz.

Kaynak: Orkun Gödek / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı