Euro/Dolar paritesi 1.1070 civarında tutunuyor

Euro/Dolar paritesi 1.1070 civarında tutunuyor

Vakıf Katılım

Ticaret Savaşları Konusu Ön Planda!

Küresel riskler piyasalara yön vermeye devam ediyor. Özellikle Ticaret Savaşlarına yönelik gün gün gelen farklı haber akışları piyasa fiyatlamalarında ön planda yer alıyor. Genel itibariyle baktığımızda geçtiğimiz hafta başlangıcında gerek Çin cephesinden gerekse ABD cephesinden ticaret savaşlarının 1.aşamasında bir anlaşmaya varılacağına yönelik gelen açıklamalar piyasalardaki risk iştahını artırarak güvenli liman varlıkları üzerinde baskı yaratmıştı.

Hafta kapanışına doğru ise bazı medya kuruluşları Çin Yönetimi’nin talep ettiği 1 Eylül’deki tarifelerin kaldırılması konusuna ABD Başkanı Donal Trump’ın sıcak bakmadığını söyledi ve piyasadaki risk iştahı bir miktar baskı altında kaldı.

Hafta sonunda ise ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e uygulanan ek vergileri kaldırma konusundaki haber akışlarının doğru olmadığını söyleyerek bu haberleri teyit etti.

Akabinde her ne kadar anlaşmanın çok olumlu gittiğini söylese de Trump’tan gelen çelişkili ifadeler geçtiğimiz hafta oluşan pozitif havayı şimdilik bozdu. Bundan sonraki süreçte somut olarak atılacak adımlar fiyatlamaların volatilitesini daha fazla artırabilir.

Günün ekonomik takviminde ise İngiltere verileri ön plandaydı. 2.çeyrekte yüzde 0.2 küçülen İngiltere ekonomisi 3.çeyrekte yüzde 0.3 büyüyerek teknik olarak bir resesyona girmedi. Ancak data yüzde 0.4 olan piyasa beklentilerini karşılayamadı.

Öte yandan ülkeden gelen İmalat Üretimi aylık bazda yüzde -0.4 ile yüzde -0.3’lük piyasa beklentilerini karşılayamazken yıllık bazda da yüzde -1.8 ile tahminlerin altında kaldı.

Sanayi Üretimi ise aylık bazda yüzde -0.3, yıllık bazda ise yüzde -1.4 ile öngörülen rakamları karşılayamadı. Özellikle Sanayi ve İmalat tarafında yaşanan zayıf rakamlar ülke ekonomisinin ilerleyen dönemde sıkıntıya girebileceğinin sinyallerini verdi.

Yurtiçi tarafta ise dikkatler ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bu hafta yapılması beklenen görüşmelere odaklanmışken geçtiğimiz aylarda bir süredir gündemin en üst sıralarında olan S-400 konusuna yönelik gelen haber akışları TL varlıklarında hareketlilik yarattı.

Gelen haberlere baktığımızda Beyaz Saray; ABD Kongresi’nin, Türkiye’nin S-400’lerden vazgeçmemesi durumunda yaptırım kararı almaya hazır olduğunu söyledi. Öte yandan AB Konseyi’nin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyerleri kapsamında hazırlanan yaptırım çerçevesini kabul etmesi de jeopolitik taraftaki riskleri yükseltti.

Kabul edilen çerçeve ile birlikte, sondaj faaliyetlerinden sorumlu kişi veya kuruluşlar yaptırımlara maruz kalacak. Günün geri kalanında konuya yönelik gelebilecek ekstra açıklamalar önemli olabilir. Öte yandan Suriye ekseninde yaşanan gelişmelerde yine takibimizde kalmaya devam ediyor.

EUR/USD

Küresel risklere yönelik haber akışları parite üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Ticaret savaşlarından gelen olumlu açıklamalar ile birlikte toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri parite üzerinde sert baskı yaratmıştı. Son günlerde ise ticaret savaşlarından çelişkili açıklamalar takip etmekteyiz.

Bununla birlikte gelen tepki alımları ise parite üzerinde yukarı yönlü hareket oluşturdu. Ancak yaşanan tepki alımlarına rağmen 1.1070 altında fiyatlamalarına devam ediyor. Bu seviye altında kaldığı sürece parite satış baskısına maruz kalabilir ve aşağı tarafta 1.1015, 1.1000, 1.0970 ve 1.0945 destek seviyeleri test edilebilir.

1.1070 üzerinde ise uzun vadeli olarak takip ettiğimiz aşağı yönlü kanalın şuan için üst bant noktasına denk gelen 1.1135 noktasını takip edeceğiz. Zira buranın kırılması ile birlikte yeni bir trend oluşabilir ancak 1.1135 öncesinde 1.1095 ve 1.1115 ara dirençlerini izleyeceğiz.

Işık Menkul Değerler