ECB Kararına Trump’ın Tepkisi

ECB Kararına Trump’ın Tepkisi

Vakıf Katılım

Merkez Faizi İndirdi, Türk Lirası Değerlendi

BİST100 endeksi güne %0,38 oranında yükselişle 102.311 seviyesinde başlarken, gün ortasına kadar endekste alımların azalmasıyla ortasına %0,06 oranında yükselişle 101.985 seviyesinden girdi.

Gün ortasının ardından piyasalar günün ikinci yarısını Merkez Bankası'nın verdiği faiz kararıyla karşıladı. TCMB, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizinde 325 baz puan indirim kararı çıkarken, beklenti 275 baz puan indirim olacağı şeklindeydi.

Beklentinin üzerinde yapılan indirim sonrasında piyasalar daha da güçlendi. Dolar/TL 5,70’in altına düşerken, bankacılık endeksinin önderliğinde ve Avrupa Merkez Bankası'nın da faizi indirmesiyle endeks 103.000’in üzerine çıktı.

ECB Başkanı Draghi'nin yaptığı "Aşağı yönlü belirgin risklerin sürmesini bekliyoruz,Euro Bölgesi'nde resesyon olasılığı hala küçük ancak ihtimal artıyor.’’ Şeklindeki açıklamaları endekste satış baskısı oluşturdu.

Avrupa Merkez Bankasının faizini % -0,40'tan yüzde -0,50'ye düşürmesi ve kasımda varlık alım programına başlayacağını açıklaması ile de avro/TL 6,2021 seviyesini gördü.

Kapanışa doğru gelen alımlarla BİST100 endeksi %0,52 oranında yükselişle 102.447 seviyesinden günü tamamladı. İşlem hacmi 9,7 milyar TL ile son zamanların en yükseğinde gerçekleşti.

ECB Kararına Trump’ın Tepkisi

Trump;

Avrupa Merkez Bankası, hızlı hareket ederek faizi 10 baz puan düşürdü. Onlar Euro'yu Çok güçlü dolar karşısında değer kaybettirerek ABD ihracatına zarar vermeyi deniyorlar ve başarıyorlar. Ancak Fed hala oturuyor ve oturuyor ve oturuyor. Onlara borç aldıkları için para ödenirken biz hala faiz ödüyoruz!" açıklamasında bulundu. ECB’yi överken FED’i birkez daha yerdi. Şimdi akıllardaki tek soru ise FED Kendi kararını mı verecek yoksa Trump’ın baskılarına dayanamayıp faizleri düşürecek mi?

Manşette Neler Var

  • Trump: Avrupa faiz düşürüyor, Fed hala oturuyor
  • Albayrak: Enflasyonda yılı hedeflerimizden daha iyi bir performansla tamamlayacağız.
  • ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 15.000 düşerek 204.000'e geriledi.
  • Asya Piyasaları hafif alıcılı kapatırken, ABD Piyasaları da yükselişle kapattı.
  • Avrupa Merkez Bankası Haziran'da % 1,2 olarak gördüğü 2019 yılı büyüme tahminini % 1,1'e, 2020 tahminini % 1,4'ten % 1,2'ye indirdi.
  • Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, analistler tarafından tartışıldığını gördüğü Çin ile geçici, sınırlı bir ticaret anlaşması yapılması konusunu değerlendirebileceğini söyledi.
  • AB Komisyonu'nun Brexit baş müzakerecisi Michel Barnier, Britanya ile 31 Ekim'e kadar bir Brexit anlaşmasına varılabileceği konusunda iyimser olmadığını ortaya koydu

A1 Capital Günlük Bülten