Şaşkınlık Hissi

Şaşkınlık Hissi

Vakıf Katılım

Pazar akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmede ABD, bugüne kadar olan pozisyonunu değiştirerek askerlerini bölgeden çekeceği kararı çıktı. Yani ABD, operasyona destek vermeyecek ama köstek de olmayacaktı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ABD’nin öne çıkan şartı ise son iki yıldır bölgede yakalanmış olan tüm IŞİD militanlarından bundan böyle Türkiye'nin sorumlu olacağı şeklinde.

Dün gün içinde ABD'de Trump'ın partisi Cumhuriyetçilerin senatörlerinden Trump'ın kararını eleştiren açıklamalar geldi. Örneğin Cumhuriyetçilerin Senato Lideri Mitch McConnell: "Trump'ı, NATO müttefikimiz Türkiye ile Suriyeli yerel ortaklarımız (YPG/PKK) arasında çatışmayı önlemek için Amerikan liderliğini kullanmaya çağırıyorum." ABD Savunma Bakanlığının da kararı pek desteklemediği görüldü. Baskılar karşısında, Türkiye'de seans kapandıktan sonra Trump, skandal bir twit attı:"Daha önce de güçlü bir şekilde ifade ettiğim gibi, Türkiye benim harika ve emsalsiz mantığım çerçevesinde sınırı aştığını düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini tamamen yok ederim. (Daha önce yaptım!)” ifadesini kullandı.

Daha önce yaptım dediği, Rahip Brunson'u almak için yaptıklarıydı. Trump, daha sonra basın mensuplarına "Türkiye üzerinde çok fazla baskı olduğunu düşünüyorum, onlar uzun yıllardır PKK ile mücadele ediyorlar. Suriye'de kimsenin tarafını tutmuyorum" diyerek yumuşak bir ton kullandı.

ABD'den gelen açıklamalar dün piyasaları gün boyu etkiledi. Öğlene kadar borsa 105 bine kadar yükselirken ardından 103 bine kadar geriledi. USDTRY 5.71 den başladığı günü 5.84'den tamamladı. Jeopolitik risklerin öne çıkması nedeniyle Türkiye piyasalarının bir süre yurtdışı piyasalarla bağının zayıfladığını görebiliriz. Her türlü sorunun çözümüne yönelik adım, olumlu algılanabilir.

STRATEJI

BIST 100 için103,500 önemli bir nokta. Aşağıda 98,500 yukarda 105,000 diğer önemli noktalar. 103,500 kalıcı geçilirse hedge pozisyonlar kapatılabilir.

ALNUS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş