Gürcistan Eski Başkanı Ukrayna' ya Başbakan Yardımcısı Oluyor

Gürcistan Eski Başkanı Ukrayna' ya Başbakan Yardımcısı Oluyor

Vakıf Katılım


Dış Haberler, 23 Nisan (HİBYA) – Gürcistan eski Devlet Başkanı Micheil Saakashvili, 2017 yılında Ukrayna' dan apor topar atıldıktan sonra tekrar Ukrayna siyasetine geri dönüp başbakan yardımcısı olmaya hazırlanıyor.

Gürcistan'ın eski başkanı Saakashvili, 2015 yılında Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko tarafından ekspres hızla Ukrayna vatandaşlığına ve ardından da üney Ukrayna'daki Odessa kentine vali oldu.

Ardından Poroshenko' yu yolsuzluklar karşı hiçbir şey yapmamakla suçlayarak Devlet Başkanı'nın düşmanlığını kazandı.

Temmuz 2017'de Ukrayna dışında seyahatte iken Ukrayna pasaportu elinden geri alındı.. İki ay sonra Ukrayna-Polonya sınırından destekçileri eşiliğinde geçerek Kiev' e muzaffer bir edayla girdi ve bir kaç ay sonra ülkeden sınır dışı edildi.

Volodymyr Zelenskyj' nin Ukrayna Devlet Başkanı seçilmesinin ardından Saakashvili'nin Ukrayna vatandaşlığı geri verildi.

Ve şimdi de öngörülemeyen bir tekrar yükselişle reformlardan sorumlu Başbakan Yardımcısı olması teklif edildi.

Saakaşvili, 2004-2013 yılları arası Gürcistan Cumhurbaşkanı idi. Onu hem popüler hem de nefret edilen kişi yapan kapsamlı reformlar gerçekleştirdi. Daha sonra yasal bir süreç nedeniyle ülkeyi terk eden Saakaşvili, 2015'te Ukrayna vatandaşı olduğunda Gürcü vatandaşlığını kaybetti.

Ukrayna Parlamentosu Rada, Cuma günü Saakaşvili'nin Başbakan Yardımcısı adaylığını oylayacak.


Hibya Haber Ajansı