FED Piyasalara Hamle Yapmaya Devam Ediyor

FED Piyasalara Hamle Yapmaya Devam Ediyor

Vakıf Katılım

FED Piyasalara Hamle Yapmaya Devam Ediyor Geçtiğimiz hafta FED’in ‘sürpriz’ bir karar ile faiz oranını 50 baz puan indirmesi küresel piyasalarda hareketliliği oldukça artırmıştı. Dün de Fed’ten başka bir hamle geldi. New York Fed; 3 ay vadeli repo işlemlerinde 500 milyar dolarlık menkul kıymet alarak piyasaya likidite enjekte etti. Ek olarak açıklamada; 500 milyar tutarında 1 aylık repo operasyonu da gerçekleşeceği; ayın geri kalan kısmı için ise haftalık olarak 500 milyar dolarlık 3 aylık ve 1 aylık repo işlemlerinin olacağı belirtildi. Son zamanlarda koronavirüs nedeniyle küresel piyasalarda artan gerilim ve kaygılar sert satış hareketlerinin yaşanmasına neden oluyor. Fakat Fed’in adımları ve ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları bu kaygıları gidermeye yetmemiş gözüküyor.

 

EURUSD

Avrupa Merkez Bankası dün gerçekleştirdiği toplantı sonrasında faiz oranlarını sabit tuttu. Bununla birlikte banka yeni LTRO ve 120 milyar euroluk ek varlık alım programı açıkladı. AMB’nın faiz değişikliğine gitmeme kararının yatırımcıları şaşırtması sonrasında EURUSD paritesi yaklaşık olarak %0.6’lık kaybını geri aldı. Ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde basın toplantısı düzenledi. Lagarde; koronavirüsün Euro bölgesinin büyümesine olumsuz etkisi olduğunu, üretimi yavaşlatacağını belirtti. Ek olarak Lagarde; Euro bölgesi için risklerin önemli ölçüde aşağı yönlü olduğunu, hükümetlerin virüs için zamanında eyleme geçmesi gerektiğini ve koordineli mali politikanın gerektiğini açıkladı. İlk etapta parite toparlasa da ardından karar ve açıklamalar ‘koşullu faiz indirimi’ algısı oluşturdu ve EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Diğer yandan piyasalar merkez bankasının Euro bölgesini resesyona sürüklenmekten kurtarabileceği konusunda ikna olmuş gözükmüyor. Piyasalar gün içerisinde Almanya’dan gelecek olan enflasyon verisini takip edecek. Veri TSİ 10:00’da açıklanacak. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.12510 – 1.13567 – 1.14859 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.11557 – 1.10594 – 1.09918 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta FED’in sürpriz faiz indirim adımından destek alan USDTRY paritesi aşağı yönlü gevşeme hareketleri gerçekleştirmiş ve 6.03 seviyelerini test etmişti. Fakat küresel piyasalarda yaşanan sert satış hareketleri ve baskılardan etkilenen TL ile birlikte paritede yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Küresel piyasaların kabusu haline gelen koronavirüs konusu yurtiçinde de piyasaları baskılamaya başladı. Sağlık Bakanı Koca’nın haftanın başlarında gerçekleştirdiği açıklamasında yurtiçinde bir kişide test sonuçlarının pozitif çıktığını açıklaması dikkatleri bu konuya daha da çekti. Diğer yandan ABD’de piyasaların günlerdir çöküş yaşaması küresel piyasaları da oldukça etkiliyor. Başta gelişmekte olan ülke para birimleri olmak üzere tüm piyasalar bu baskıdan nasibini alıyor. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan Perakende Satışlar verisi takip edilecek. Veri 10:00’da açıklanacak ve TL varlıklarında volatiliteyi bir miktar artırabilir. Fakat ana konu yine küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ve risk faktörleri olacak. Bu risk faktörleri ile 6.32 seviyelerini gören USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.32478 – 6.38782 – 6.45298 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.26088 – 6.22187 – 6.17881 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın

Altın son dönemlerde yaşadığı yukarı yönlü hareketlenmelerine dün son verdi ve aşağı yönlü sert düşüş hareketleri gerçekleştirdi. Küresel piyasalarda yaşanan sert düşüşler dolayısıyla, yatırımcıların teminat kapatmak için nakite ihtiyaç duymaları altın satışlarına neden oldu ve bu satışlar düşüşe neden olan etkenlerin başında yer aldı. Amerika piyasalarında hafta içerisinde devre kesicilerin yaşanması oldukça dikkat çekiciydi. Bu hareketlenmeler ile altın dün yaklaşık olarak %6 oranında değer kayıpları yaşadı. Diğer yandan Fed’in gerçekleştirdiği hamle küresel bazda volatiliteyi artırdı. New York Fed; 3 ay vadeli repo işlemleri yoluyla 500 milyar dolarlık menkul kıymet alarak piyasaya likidite enjekte etti. Yapılan açıklamada; ayrıca 500 milyar dolar tutarında 1 aylık repo operasyonu gerçekleşecek. Ayın geri kalan kısmı için haftalık 500 milyar dolarlık 3 aylık ve 1 aylık repo işlemleri gerçekleştirilecek. XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1582.59 – 1610.92 – 1631.19 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1546.25 – 1517.38 – 1484.74 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Petrol

Hafta sonu Suudi Arabistan’ın hamlesi ile başlayan ‘fiyat savaşları’ ile yeni haftaya %30’un üzerinde çöküş ile giren petrol fiyatları tüm piyasaları etkilemeye devam ediyor. Dün gelen haber akışlarına göre Suudi Arabistan, Avrupa’ya ucuz petrol pompalayacağını ve Avrupalı rafinerilere daha öncekine kıyasla 3 kat fazla petrol ayırabileceğini belirtti. Oldukça sert ve benzeri görülmemiş indirimle gerçekleşecek Suudi sevkiyatları Rusya ile Suudi Arabistan arasında fiyat savaşlarında Avrupa petrol piyasasını da savaşın bir parçası haline getirecek. Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa’dan seyahatleri 30 gün kısıtlama kararı alması petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturan unsurların başında yer aldı. Akaryakıt talebinin daha da azalacağı beklentileri ile petrol fiyatlarında gevşeme hareketleri yaşandı. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 36.95 – 40.83 – 44.70 seviyeleri direnç noktaları olarak; 31.13 – 29.23 – 26.91 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 33.52 – 36.15 – 39.12 seviyeleri direnç noktaları olarak; 30.20 – 27.12 – 24.21 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak: İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı