İsrail' de virüse yakalananlardan dört kişiden üçü ultra Ortodoks Yahudiler

İsrail' de virüse yakalananlardan dört kişiden üçü ultra Ortodoks Yahudiler

Vakıf Katılım

Dış Haberler, 23 Nisan (HİBYA) – İsrail' de corona virüsünden en sert etkilenen grup ultra Ortodoks Yahidiler oldu. Virüse yakalananların dörtte üçünün ultra Ortodoks yahudilerin yaşadığı bölgeden geldiği açıklandı.

Corona virüsüne karşı mücadelede İsrail geniş kapsamlı kısıtlamalar getirdi. Okullar ve işyerleri kapatıldı ve daha büyük gruplarda dini toplantılar yasaklandı.

Bununla birlikte, son zamanlarda özellikle Pesah Bayramı sırasında, İsrail Sağlık Bakanlığı kurallarının aksine, ortodoks hahamlarının bir kaç yüz kişinin katıldığı toplantlarda vaaz verirken görüntüleri neredeyse sıradan hale gelmişti.

Kudüs'teki Mea Shearim bölgesinde, çevik kuvvet polisi dua edenleri dağıtarak, ''devletin müdahalesini'' protesto ederek taş atan ultra Ortodoks kişileri tutukladı.

Tel Aviv dışındaki Bnei Brak'ın ultra Ortodoks yerleşim bölgesini iki hafta boyunca kapatmak için ordu birlikleri görevlendirildi.

Bir milyon nüfusla İsrail nüfusunun onda birini oluşturan ultra-Ortodoks Yahudilerin corona virüsünden bu kadar kötü etkilenmelerinin nedenleri olarak Büyük aileler içinde ve ortalama İsrail nüfusundan daha kalabalık bölgelerde yaşamaları gösteriliyor.

Diğer İsraillilere göre daha fakir ve toplu taşımaya daha bağımlı olan topluluk ayrıca laik medyaya ve modern devlete güvensizlik taşıyorl. İsrail' de alınan katı corona virüs önlemlerine karşın corona virüsü hakkındaki uyarı raporlarını ciddiye almayan dini liderler, kalabalık sinagoglarda dua vakitlerinin devam etmesine izin verdiler.

Son günlerde İsrail hükümeti zorlu kısıtlamaları hafifletti. Bazı işyerleri ve dükkanlar açılırken, daha küçük gruplar halinde çocuk bakımına izin verildi ve 10 kişiye kadar olan gruplarda duaların dış mekanda yapılmasına müsade edildi.

İsrail' de 14 binden fazla corona vakası ve 187 ölüm kaydedildi.


Hibya Haber Ajansı