Doğan Hld., D Yatırım Bankası için 1 milyar TL aktif büyüklük hedefliyor

Doğan Hld., D Yatırım Bankası için 1 milyar TL aktif büyüklük hedefliyor

Vakıf Katılım

Doğan Holding, 3 Ekim'de düzenlediği bilgilendirme toplantısında, D Yatırım Bankası için bir yıl içinde 1 milyar TL aktif büyüklük hedeflediğini açıkladı.

Söz konusu toplantıda bir soru üzerine verilen bilgiye göre, 150 milyon TL başlangıç sermayesi ile kurulacak bankanın İlk etapta kredi satışına yoğunlaşması ve sonrasında danışmanlık hizmetlerinin ciroya katkı yapması bekleniyor.

Beş yılın sonunda banka aktif büyüklük hedefi 5-6 milyar TL olarak belirlenirken, özsermaye kârlılığı hedefi ise %20 dolayındadır. Tahvil çıkarılması (yurtiçi ve yurtdışı), takasbank ve holding fonlaması ile gerekli fonlamanın bulunması planlanıyor.

Yatırım bankacılığı alanında faaliyet göstermek için BDDK’ya başvuruldu. Holding, 20 Eylül’de KAP’a yaptığı açıklamada 150 milyon TL başlangıç sermayesi ile D Yatırım Bankası A.Ş.'nin yatırım bankacılığı alanında faaliyet göstermesini planladıklarını duyurdu.

Bu konuda gerekli izinler için BDDK’ya başvurulduğu belirtildi. Toplantıda yatırım bankacılığı konusunda sorulan sorulara cevaben bu şirketin faaliyete başladıktan sonra bir yıl içinde 1 milyar TL aktif büyüklüğü ve 60 milyon TL net kar elde etme hedefi olduğu belirtildi.

Doğan Holding'in Diğer faaliyetleri ile bilgiler şöyle:

Aytemiz Petrol’de 2020 toparlanma yılı olacak. Terminal yatırımları ve pazardaki rekabet nedeniyle şirket 2018 yılındaki zarardan sonra 2019 ilk yarısında da zarar açıklamıştır. Yılın ikinci yarısında operasyonlarda kısmen iyileşme beklense de asıl toparlanmanın 2020 yılında olması beklenmektedir. Bu toparlanmaya kredi faiz oranlarındaki düşüşün de etkisi hissedebilir şekilde olması beklenmektedir. Akaryakıt dağıtıcıları arasında pazar payı bakımından üst ile alt grup arasında kalan Aytemiz (%4,2 pazar payı) üst gruba sıçramak isteyen diğer dağıtıcılar açısından satın alma hedefi olabilir.

Gayrimenkul, marina ve otelcilik yatırımları karlı yapısını devam ettiriyor. Trump Towers’ın sahibi ve Basın Ekspres caddesinde de binası bulunan D Gayrimenkul Yatırımları yılın ilk yarısını ciroda %41 ve VAFÖK’te %79 yıllık artışlarla tamamlamıştır. Otelcilik segmentinde bu sene doluluk oranlarında ciddi artışlar yaşanmıştır. Marina segmentinde ise sezon ortalamasında %98 oranında doluluk oranıyla çalışmaktadır.

Yenilenebilir enerji yatırımları sorunsuz nakit yaratmaya devam ediyor. Doğan Enerji’nin %100’üne sahip olduğu sahip olduğu Galata Wind adlı şirketin içindeki rüzgar ve güneş santralleri düzgün nakit akışlarıyla dikkat çekiyor. Doğan Enerji’nin %33’üne sahip olduğu Boyabat ve Aslancık HES’ler ise üretimlerini geçen seneye göre arttırmayı başarmışlardır. Boyabat HES haziran ayında bankalarla refinansman anlaşması imzalamış ve mevcut krediler yapılandırılmıştır. Holding’in buradaki risk limiti 33 milyon dolar seviyesindedir.

Otomotiv sektöründeki sıkıntılı sürecin verimlilik artışı ile aşılması hedefleniyor. Suzuki markalı otomobil, motosiklet ve deniz motorları distribütörlüğü, yeni araç satışı, yedek parça temini gibi hizmetleri veren Doğan Otomotiv grubu aynı zamanda Trend motosiklet pazarlama şirketi ile Avrupa’nın lider ve dünyanın önde gelen motosiklet markalarının (Piaggio, Vespa, Aprilia ve MotoGuzzi) distribütörlüğünü yapmaktadır. Otomotiv sektöründeki daralma sebebiyle şirket yılın ilk yarısında 1.3 milyon TL zarar (2018 ilk yarı karı 5.4 milyon TL) yazmıştır. Bu dönemde her ne kadar verimlilik çalışmalarıyla VAFÖK’te %153 artış sağlansa da yükselen finansman giderleri dipte zarara neden olmuştur. Otomotiv sektöründeki toparlanma ile şirketin karlılığında artış beklenmektedir.

Holdingin halka açık şirketleri olan Çelik Halat ve Ditaş’taki gelişmeler. İnşaat sektöründeki yavaşlamaya paralel Çelik Halat’ın karlılığında da düşüş olduğu görülmektedir. Ditaş’ta ise iç piyasada otomotiv sektöründe işlerin yavaşlaması ile şirketin karlılığında da bir miktar gerileme olmuştur.

Medya, müzik ve dijital platform şirketlerindeki gelişmeler. Doğan Medya Romanya yılın ilk yarısında hem VAFÖK hem de net kar rakamındaki artışla son dönemde elde ettiği en iyi sonuçları sağlamıştır. 2019 ilk yarı karı 2.8 milyon Euro seviyesinde gerçekleşmiştir. Doğan Müzik Yapım zor bir sene olmasına rağmen yılın ilk yarısını 5.9 milyon TL net karla kapatmayı başarmıştır.

TEB Yatırım