Haftaya yine virüs etkisiyle başlıyoruz

Haftaya yine virüs etkisiyle başlıyoruz

Vakıf Katılım

Dünya’yı yoğun şekilde etkisine alan korona virüste toplam vaka sayısı 720 bini aşarken virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 34 bine ulaştı. ABD’deki vaka sayısı 142 bini bulurken Avrupa’da virüsün merkez üssü olan İtalya’da vaka sayısı ise 100 bine yaklaştı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın evlere göndereceği mektupla, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında "işlerin iyiye gitmeden önce daha da kötüleşeceğini" belirteceği bildirildi. İlk başlarda "toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla virüsün kontrollü şekilde yayılması" stratejisi izleyen İngiliz hükümeti, ölü sayısının 277 bini bulabileceğine yönelik raporlar ve eleştirilerin ardından geri adım atmıştı.

ABD Temsilciler Meclisi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele, salgın nedeniyle zarara uğrayan kişi ve işletmecilerin sübvanse edilmesini öngören 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini onayladı. Senatoda çarşamba günü kabul edilmesinin ardından Temsilciler Meclisine gönderilen 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketi, Genel Kurulda yapılan sözlü oylamada vekillerin tamamına yakınının oylarıyla kabul edildi.

THY iç hat uçuşlarını sınırladı. THY, korona virüs tedbirleri kapsamında sadece belirli illere sefer yapılacağını duyurdu. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medyadan yaptığı açıklamada pazar günü 00:01'den itibaren İstanbul, Ankara, Samsun, Trabzon, Van, Diyarbakır, Erzurum, Malatya, Gaziantep, Kayseri, Konya, Adana, Antalya ve İzmir'e uçulacağını belirtti. Sefer saatleri ise daha sonra belli olacak. Ayrıca ticari taksiler için ise her gün için tek-çift plaka uygulamasına geçildi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Özbaş, "Türkiye ekonomisi, dinamik yapısıyla bu süreci göreceli olarak en az hasarla ve kısa sürede atlatan ekonomilerden biri olacaktır." dedi. Bununla birlikte koronavirüsün yarattığı ekonomik aktivitedeki yavaşlama karşısında yurtiçinde de çeşitli adımlar atılmaya devam ediliyor. Bu bağlamda TCMB tarafından 1 Nisan 2020'den geçerli olmak üzere, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,40'tan yüzde 1,25'e düşürüldü. Ayrıca Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 1,70'ten yüzde 1,55'e düşürüldü.

Haftanın ilk işlem gününde Asya hisse senetlerine baktığımızda, yatırımcıların hafta sonu gerçekleşen gelişmeleri koronavirüsü yenmek için daha uzun bir yol olduğu şeklinde değerlendirmeleri ile birlikte geriledi. Fakat riskli varlıkalrdan kaçış eğilimi, SP 500 endeks vadeli kontratlarının alt işlem sınırlarına gerilediği geçen son üç Pazartesi günkü kadar yoğun gözükmüyor. Vadeliler bu sabah yazının yazıldığı sıralarda yaklaşık %0,2 civarı aşağıda hareket ediyor. Japonya'da Topix Endeksi, endeks üyelerinin çoğunluğunun temettü hakkı olmaksızın işlem görmesinden dolayı diğer endekslere göre daha kötü performans gösterdi. Japonya’da Nikkei endeksi %2.9 düşüş ile hareket ederken Çin’de de %2’ye yakın düşüş eğiliminin izlendiği gözleniyor. Güvenli varlık olarak talep gören ons Altın ise Cuma kapanışına göre bir miktar düşüş ile 1616 Dolar seviyesinde işlem görüyor.

Kaynak: AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı