Salgına karşı topyekün mücadele paketi bekleniyor

Salgına karşı topyekün mücadele paketi bekleniyor

Vakıf Katılım

Dünya borsaları yaralarını sarmaya çalışıyor. Beyaz Sarayın açıkladığı 850 milyar dolarlık mali destek planı ve Fed’in kısa vadeli ticari kağıt piyasasını desteklemek için attığı adımla birlikte ABD borsaları %6 yükseldi.

Türkiye varlıkları ABD vadelilerle birlikte gün içi aşırı dalgalı bir seyir izledikten sonra günü sınırlı bir kayıpla kapattı. Merkez Bankası’nın olağanüstü toplanarak 100bp faiz indirmesi ve piyasalara sağladığı likiditeyi artırması üzerine banka hisseleri endekse göre daha güçlü seyretti.

Ancak tepki alışlarının kalıcılığı konusunda emin değiliz. Doların yükselmeye devam etmesi, emtia fiyatlarındaki gerileme ve S&P 500 vadelilerindeki sert satışlar Borsa İstanbul’un %1’e yakın kayıpla açılabileceğine işaret ediyor.

BDDK’nın kredilerin takibe alınmasını gerektiren koşulları korona salgını nedeniyle geçici olarak rahatlatması nedeniyle banka hisselerinde endekse göre daha güçlü bir seyir öngörüyoruz. Hisse geri alımı yapan Halkbank, Turkcell, Valıfbank ve Tav borsa geneline göre hafif olumlu ayrışabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün saat 14:00’de yapacağı toplantıda açıklayacağı topyekün mücadele paketi günün en önemli gelişmesi. Küresel risk iştahının aşırı kırılgan olduğu bir ortamda içerde açıklanacak destek paketinin önemi artıyor.

BDDK’dan kredilerin takip atılmasını gerektiren koşullarda geçici rahatlama

BDDK’dan kredilerin takibe atılmasını gerektiren koşullarda geçici rahatlama. Korona virüsün ekonomide oluşturacağı olumsuz etkiler bertaraf etmek amacıyla, BDDK kredilerin donuk alacak olarak sınıflandırılması için gereken 90 günlük süreyi 2020 sonuna kadar 180 güne çıkarttı. Ayrıca ikinci grupta izlenen ve 90 günlük gecikmeye rağmen bu grupta bulunan krediler için ayrılan karşılıkların bankaların risk modellerine bağlı olarak arttırılmayabileceği esnekliği de bankalara tanındı. Alınan bu tedbirlerin mevcut yavaşlamadan olumsuz etkilenebilecek işletme ve tüketici kredilerinin takibe atılmasını önemli derecede engelleyecektir. Bunun sonunda bankaların takip oranları olumlu etkilenecek ayrıca ayrılacak karşılıkların önemli derecede artmasının da önüne geçilmiş olacaktır. Bankalar için olumlu.

Oyak Çimento şirketleri tüm pay sahiplerinin ayrılma hakkını kullanabileceğini açıkladı.

Oyak Çimento şirketleri, birleşme ile ilgili KAP’ta yaptıkları açıklamada tüm pay sahiplerinin pay alım tarihine bakılmaksızın ayrılma hakkı kullanabileceğini açıkladı. Birleşme SPK tarafından 20.02.2020 tarihinde onaylanmıştı

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı