Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Vakıf Katılım

Global tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi tüm hızıyla devam ediyor. 7 Kasım işlemlerinde ABD 10Y tahvilinde günlük değişim seans içi işlemlerde Donald Trump’ın başkan olarak seçildiği Kasım 2016’dan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşirken, %1.97/98 bölgesinin test edildiği görüldü. Asya’da ise yeni gün işlemleri %1.90/91 sınırından geçmekte. Faiz cephesindeki yükseliş hareketinin %2 bölgesi üzerine sürmesi durumunda EMFX grubu üyelerinin negatif baskı ile karşılaşmasını bekliyoruz.

Faizlerdeki yükselişin Amerikan doları ve çapraz pariteler üzerinden etkileşimi ise kendisini yakından hissettirmeye başlamış durumda. Dolar endeksinin 98 üzerine geldiği ortamda, EURUSD paritesi 1.1050 bölgesinde destek arıyor. Kısa vadeli yükselişin korunması için izlediğimiz seviye 1.1020.

Faiz-hisse ayrışmasının bir diğer etkileşim alanı da emtia cephesi. Ons altında kritik $1474 desteği aşağı yönde geçilirken, petrol fiyatları da yeni günde %-0.50 civarı zayıf performans ile takip ediliyor. Dolar endeksi ve tahvil faizi eğiliminin ons altın işlemlerinde ters yönlü etki etmesini beklemekle birlikte, orta vadeli yükseliş öngörümüzde değişiklik bulunmuyor.

Yurt içi piyasalarda ise global akışın aksine; i) Ülke risk primindeki düşüş ii) Kur oynaklığındaki gerileme iii) Beklentilerimize göre gecikmeli gerçekleşen hisse senedi piyasası yükselişi öne çıkan başlıklar konumunda. 5Y vadeli USD cinsi CDS değerindeki gerileme 313bp düzeyi ile 19 Mart seviyelerine ulaşırken, bu kez etkileşimin hisse senedi piyasasındaki iyimserliğin tetiklemesi ile olduğunu değerlendiriyoruz. BİST 100 endeksinde haftalık bazda 102500 desteğinin korunduğu resimde, 13 Kasım Washington ziyaretinin yansımalarına paralel ‘iyimser senaryoda’ hareketin 106000-107000 bölgesine dek devam etmesini hayatın doğal akışında değerlendireceğiz. Gerileyen kur oynaklığı seviyeleri ise açık pozisyonda olan tüzel şirketler açısından mutlak suretle türev işlemlerin tercih edilmesi ile değerlendirilmeli.

Türk Hazinesi tarafından yapılan açıklamada, 6 Kasım tarihinde çıkılan USD cinsi eurobond ihracında toplamda yaklaşık 200 yatırımcı ve ihraç tutarının 3 katından fazla talep ile 2.5 milyar USD satış gerçekleştirildiği belirtildi. Kupon oranı %5.60, getiri ise %5.70 seviyelerinde oluştu. Daha önce benzer örneklerde olduğu üzere, USD cinsi borçlanma EUR ile swap edilerek kupon oranı %3.319 seviyesine çekildi. İşlemi detaylandırmak gerekirse, USD ile EUR cinsi karşılığının karşılıklı takas edilmesinin ardından Hazine, kupon ödeme gününde karşı taraftaki muhatabına EUR verip USD alacak ve yatırımcılara ödemelerini bu eksende gerçekleştirecek. Temmuz ayında çıkılan 2.25 milyar USD tutarındaki ihraca kıyasla USD cinsi kupon oranı i) Global ortamın destekleyici pozisyona geçmesi ii) Azalan ülke risk primine paralel 75bp, yatırımcı getirisindeki ek spread ise 63bp düşüş gösterdi. Başarılı ihracı aynı zamanda yatırımcı güveninin tesis edilmesi şeklinde de okumak mümkün.

Orkun GÖDEK

Stratejist

Araştırma

DENİZYATIRIM