Cari hesaba metot desteği, finans hesabında çıkış, eriyen rezervler

Cari hesaba metot desteği, finans hesabında çıkış, eriyen rezervler

Vakıf Katılım

Cari hesaba metot desteği, finans hesabında çıkış, eriyen rezervler … Dış ticaret istatistiklerindeki metodoloji değişiminden ötürü Ocak ayı cari açığı 1,8 milyar dolar ile 2,6 milyar dolarlık piyasa beklentisinin oldukça altında geldi. Önceki ayların rakamlarındaki yukarı yönlü güncellemeler sonucu geçtiğimiz ay yayımlanmış olan 2019 yılı cari açığı 1,7 dolardan 8,0 milyar dolara sıçradı. Ocak ayının 12 aylık birikimli cari fazlası ise Aralık ayına göre 1,5 milyar dolar azalarak 6,5 milyar dolara geriledi. 12 aylık birikimli çekirdek denge (enerji ve altın hariç denge) 50,6 milyar dolardan 50,4 milyar dolara geriledi.

Finansman tarafında Aralık ayındaki 0,5 milyar dolarlık sermaye girişinden sonra Ocak ayında 1,7 milyar dolar çıkış görülüyor. Net hata noksandan gelen 0,6 milyar dolarlık desteğe rağmen cari açık ve finansman çıkışı rezervlerde 2,9 milyar dolarlık bir erimeye sebep oluyor. Portföy yatırımlarından 1,2 milyar dolar çıkış, bankalardan 1,0 milyar dolar çıkış, net doğrudan yatırımlardan 0,8 milyar dolar giriş ve diğer sektör kısa vadeli yükümlülüklerindeki artıştan 0,2 milyar dolarlık giriş finansman cephesindeki temel hareketleri oluşturuyor. Portföy hesabının detaylarına baktığımızda yerli hisse senedinden 0,3 milyar dolar, yerli tahvilden 0,3 milyar dolar ve bankaların varlık alımından (Eurotahvil) 0,6 milyar dolar çıkış görüyoruz. 2020 yılının ilk ayında uzun vadeli borç çevirme oranı bankalar için %80, şirketler için %98 düzeyinde.

Ticaret verisinde Genel Ticaret Sistemini doğrudan baz alan yeni metodoloji gerçekleşmiş ticaret açıklarının hesaplandığından daha düşük olduğunu gösteriyor. İktisadi canlanma (4Ç19 yıllık %6) ile yükselen cari açık yeniden dengelenmenin döngüsel olduğunu gösteriyor. Cari açıkla eş zamanlı gerçekleşen finans hesabı çıkışları rezervlerde 2019 Mart ayından bu yana gerçekleşmiş en büyük gerilemeyi tetikliyor. Önümüzdeki dönemde cari açık petrol fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilenecek. Aynı zamanda koronavirüs salgını cari açığı turizm ve ihracat gelirleri üzerinden baskılayacak. Salgının ödemeler dengesine net etkisini Mart ve Nisan ayı verilerinde göreceğiz.

Kaynak: İş yatırım
Hibya Haber Ajansı