Eur/USD gün sonu değerlendirmesi

Eur/USD gün sonu değerlendirmesi

Vakıf Katılım

Dün akşam saatlerinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Başkan Donald Trump’ın görevinden azledilmesi için resmi girişimlerde bulunduğunu açıklamasıyla birlikte borsalarda satış yönlü işlemler ağırlık kazanırken güvenli liman varlıkları da talep gördü. Pelosi’nin açıklamaları sonrası Trump tarafından gelen açıklamalar ise piyasadaki kara bulutları şimdilik dağıttı.

Bu konu bir müddet daha gündemde kalmaya devam edecektir ancak şuanda piyasalardaki etkisinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Küresel risklerde ise ticaret savaşları cephesinde ılımlı rüzgarlar esiyor. Haber akışına baktığımızda dün Çin’in, ABD’den ithal edilen soya fasulyesi için birçok sayıdaki firmasına verdiği muafiyet sonrası bugün ABD’den daha fazla domut eti almaya taahhüt etti.

Çin ayrıca, ABD’nin 400’den fazla Çin menşeli ürünü kapsayan geçici ek vergi muafiyet listesini ise olumlu karşıladığını duyurdu. Ticaret savaşları cephesinden gelen ılımlı haber akışları piyasadaki risk iştahını kabartarak güvenli liman varlıklarından çıkışa neden oluyor. Bu konuda da tüm dikkatler Ekim ayında resmi olarak başlayacak olan ticaret görüşmelerinde olacak.

İngiltere tarafında ise yüksek mahkeminin, parlamentoyu tekrardan aktif etmesiyle birlikte siyasi kaos ortamı bir miktar azalsa da Brexit konusundaki belirsizlik ortamı Sterlin varlıkları üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor.

İran ile ABD arasındaki ilişkilerde ise bugün İran Hükümet Sözcüsü’nün, ABD’nin yaptırımları kaldırıp nükleer anlaşmasına geri dönmesi halinde yeni güvenceler vereceğine yönelik açıklamalar dikkat çekti. Ancak ABD tarafı İran konusunda anlaşmaya yakın bir tavır sergilemiyor.

Özellikle Suudi Arabistan’a yapılan saldırıların sorumlu olarak İran’ı göstermesiyle birlikte iplerin iyice gerildiğini söyleyebiliriz. Günün geri kalanında bu konuya yönelik gelebilecek açıklamalarda küresel risk iştahı açısından kritik olabilir. Ekonomik takvimde ise bugün ABD’den Yeni Konut Satışları verileri ile ECB üyesi Benoit Coure’nin açıklamalarını izleyeceğiz.

EUR/USD

Almanya tarafında özellikle imalat tarafında yaşanan daralma Euro varlıkları üzerindeki etkisini kısmide olsa göstermeye devam ediyor. Bununla birlikte Avrupa tarafının teknik resesyon seviyelerine yaklaşması özellikle 3. Çeyrekte açıklanan datalarla birlikte biraz daha belirginleşecekken resesyon sinyallerinin yeniden canlanması Euro varlıklarını baskılamakta.

Diğer taraftan ABD cephesine baktığımızda ise; ABD Başkanı Donald Trump, kötü bir ticaret anlaşmasını kabul etmeyeceğini Birleşmiş Milletler Toplantısında ifade etti. Buna paralel olarak ABD siyasi karmaşası haline gelen Trump’ın azledilmesi talebi ve Ukrayna Lideriyle görüşmelerinin soruşturulması Dolar varlıklarında dalgalanmalara neden oldu.

Günün devamında ABD’de açıklanacak Yeni Konut Satışları rakamları dışında önemli bir veri bulunmazken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları parite fiyatlamaları açısından belirleyici unsur olarak karşımıza çıkabilir.

Teknik olarak 1.1010 direnç noktasına yakın seviyelerde işlem gören Euro/Dolar paritesinde yukarı yönlü atakların hız kazanması halinde 1.1040, 1.1080, 1.1125 ve 1.1165 seviyeleri takip edilebilir. Şayet 1.1010 direncinin altında kalıcılık sağlanması halinde ise 1.0960, 1.0935, 1.0885 ve 1.0850 destek seviyeleri karşımıza çıkabilir.

Işık Menkul Değerler