Piyasalarda günlük strateji

Piyasalarda günlük strateji

Vakıf Katılım

BIST100 endeksi dünkü işlem gününü %2,17 oranında kayıp ile 99.649 puandan tamamladı. Endeksin günlük hareket bandı 99.622-102.602 aralığında gerçekleşti. Bankacılık endeksi %3,07 oranında, Sinai endeksi %2,18 oranında düşüş ile günü tamamladı. Küresel piyasalar ABD ile Çin’in yarınki ticaret görüşmelerinde ilerleme sağlanabileceğine ilişkin beklentilerin artması ile toparlandı. ABD ile Çin arasındaki yüksek düzeyli görüşmelerin, iki ülke arasındaki ilişkilerin bugün Washington'da yeniden başlaması bekleniyor. Yurtiçinde ise TCMB Başkanı Uysal’ın açıklamaları ile Dünya Bankası raporu izlendi. TCMB Başkanı enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Dünya Bankası Türk ekonomisinin 2018'in ikinci yarısından itibaren büyümede gözlenen keskin yavaşlamadan toparlanmakta olduğunu belirterek, Türk ekonomisi için 2019 yılı büyüme tahminini %1 daralacağı yönündeki beklentisini %0,0 olarak revize etti. Ayrıca Türkiye ekonomisinin 2020 ve 2021'de güçlü toparlanma göstereceği beklentisini korudu. Günün ikinci yarısında Barış Pınarı Harekatı’nın başladığının açıklanması TL varlıklarda ve BIST100 endeksinde kayıpların arttığını izledik. Küresel borsalar karışık yönde hareket ediyor. ABD ile Çin arasında ticaret görüşmeleri öncesinde Asya borsaları karışık, ABD vadeli endeksleri satıcılı hareket ediyor. Türkiye’nin Suriye’ye Barış Pınarı Harekâtı başlatması ile dün 5,8760 seviyesini test eden kur bu sabah 5,8650’de bulunuyor. Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili haber akışı ve açıklamalar dolar/TL’de ve BIST100 endeksinde oynaklık yaratabilir. BIST100 endeksi güne satıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Veri gündemi: Bugün Almanya Ticaret Dengesi, İngiltere İmalat Üretimi ve ABD Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi verileri yakından takip edilecek.

Şirket Haberleri

Alarko GYO (ALGYO, Nötr): Şirket'in kesin izin taahhüdü ile 49 yıllığına üst hakkına sahip olduğu; Muğla Fethiye bulunan Hillside Beach Club Tatil Köyü isimli gayrimenkulünün kalan üst hakkı süresinin T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nce 27.02.2019 tarihinden itibaren 49 yıla uzatıldığı daha önce kamuoyuna duyurulmuştu. Daimi ve Müstakil Üst Hakkı Süre Uzatımı 09.10.2019 Çarşamba günü tapuya tescil edilmiştir.

Bim (BIMAS, Nötr): Yönetim Kurulu, 09.10.2019 tarihli kararında ortaklara ödenmiş sermayenin %40'ına isabet eden brüt 242.880.000 TL'nin olağanüstü yedeklerden karşılanmak suretiyle nakden dağıtılmasına, 24.288.000 TL'nin yine olağanüstü yedeklerden karşılanmak suretiyle 2. Tertip Yasal Yedek Akçe olarak ayrılmasına, olağanüstü yedeklerden nakit kâr payı dağıtımının 11.12.2019 tarihinden itibaren tek taksit halinde yapılmasına ve toplanacak olan Olağanüstü Genel Kurulun onayına sunulmasına karar vermiştir.

Ekonomi Haberleri

Çin ABD’nin kara listesine rağmen kısmi ticaret anlaşmasına açık. Konu hakkında doğrudan bilgiye sahip bir yetkiliye göre, Çin ABD ile kısmi ticaret anlaşmasına halen açık. Bu açıklama, Pekin'in dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'e yönelik hasarı azaltma konusuna odaklandığını işaret ediyor. Aynı yetkili, Perşembe günü yeniden başlayacak görüşmeler için Washington'a hareket etmeye hazırlanan müzakerecilerin, iki ülke arasındaki ticaret savaşını sonlandıracak geniş kapsamlı bir anlaşma sağlama konusunda iyimser olmadıklarını belirtti. (Bloomberg)

Akar:İntikaller hazırlıklar sürmekte. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Harekat ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte, intikaller, hazırlıklar sürmekte." dedi. Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Hava Harp Okulu 2019- 2020 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni'ne katılmak üzere Hava Harp Okulu’na geldi. Hava Harp Okulu’na gelişinde MSÜ Rektörü Erhan Afyoncu ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Akar, askeri öğrenci tören mangasını selamladı.(Bloomberg)

Commerzbank: Merkez Bankası politika faizini %15’e düşürebilir. Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu. Ghose Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini % 16.50'den % 15'e çekebileceğini söyledi. Türk Lirası'nda zayıflamanın çok dramatik olmadığını belirten Ghose "Son değer kaybı Merkez Bankası'nın kararını çok etkilemez. Çünkü enflasyon baz etkisi nedeniyle tek haneye geldi. Kur 6'nın üzerine çıkmadıkça faiz indirimlerinin sürdüğünü görebiliriz. " dedi. Ghose Ekim toplantısında politika faizinin % 15'e düşürülebileceğini söyledi. Merkez Bankası Eylül ayı toplantısında politika faizini 325 baz puan indirerek % 19.75'ten % 16.50'ye çekmişti.(Bloomberg)

Türk askerleri sınırı geçmeye başladı. Bloomberg News'ın kaynağa dayandırdığı Çarşamba günkü haberinde Türk askerlerinin Suriye'nin kuzeydoğusuna geçmeye başladığı belirtildi. İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Washington Post'a kaleme aldığı makalede "TSK, Özgür Suriye Ordusu’yla birlikte, yakında Türkiye-Suriye sınırını geçecek. Dünya, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusu için hazırladığı planı desteklemeli" demişti.(Bloomberg)  ABD-Çin ilişkileri müzakereler öncesi çıkmaza yol alıyor. Bu haftanın ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yoluna girdiği hafta olması bekleniyordu fakat, taraflar küresel ekonomiyi oldukça kırılgan hale getiren ve finansal piyasalara karışık sinyaller gönderen hamlelerde bulunmaya devam ediyor . Fakat bu durumun değişmesi çok uzun sürmedi. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkiler Çinli temsilcilerin 10-11 Ekim’de Washington’a gerçekleştirecekleri ziyaret öncesi son derece kaotikti, son yaşananların ardından durum yalnzıca daha kaotik hale geldi.(Bloomberg)

Dünya Bankası, Türkiye beklentilerini güncelledi. Dünya Bankası, yurt içi talepte ve net ihracatta kademeli iyileşmenin Türk ekonomisinde büyümeyi desteklemesini beklediğini bildirdi. Dünya Bankası bugün yayınladığı "Bölgesel Ekonomik Güncellemesi-Sonbahar 2019" raporunda, Türk ekonomisinin 2018'in ikinci yarısından itibaren büyümede gözlenen keskin yavaşlamadan toparlanmakta olduğunu belirterek, Türk ekonomisi için 2019 yılı büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Ekonominin 2020 ve 2021'de güçlü toparlanma göstereceği beklentisini korudu. 2019 yılında Türk ekonomisinin yüzde 1 daralacağı yönündeki beklentisini yüzde 0,0 olarak revize eden Dünya Bankası, 2020 ve 2021 yılı için GSYH büyüme tahminlerini de yüzde 3 ve 4 olarak tekrarladı.(Dünya Gazetesi)

Erdoğan:TSK Barış Pınarı harekatını başlatmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan twitter hesabından "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Barış Pınarı harekatını başlatmıştır" dedi.(Bloomberg.)

Piramit Menkul

Sevgül Düzgün