Küresel Risklerin Yanı Sıra; ABD Büyüme Datası Kritik Olacak!

Küresel Risklerin Yanı Sıra; ABD Büyüme Datası Kritik Olacak!

Vakıf Katılım

Piyasaların odak noktasında Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısından gelen açıklamalar yer almakta. Ortadoğu’da yaşanan gerilim hattının barışçıl bir ortama evrilmesi konusunda liderlerden gelen açıklamalar piyasa monitörleri tarafından dikkatle takip edildi. Ticaret Savaşları cephesine baktığımızda; Çin’in geçtiğimiz süre içinde soya fasulyesi ürününde muafiyet uygulayacağını açıklamasının ardından ABD’nin 400’den fazla Çin menşeli ürünü kapsayan geçici ek vergi muafiyet listesini olumlu karşılağına yönelik haber akışları bu tarafta pozitifliği sürdürmekte. İki ülke arasında özellikle Ekim ayında olacak görüşmeler öncesinde yetkililerden gelebilecek açıklamalar bu anlamda kritik önem taşımakta. Bununla birlikte geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Trump’ın, Çin ile mümkün olduğundan daha yakın bir sürede anlaşma sağlanabileceğine yönelik açıklamaları takip edildi. Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkanı Donald Trump’ın görevinden azledilmesi için resmi girişimde bulunduklarını açıkladı. Pelosi, Temsilciler Meclisi’nin Demokrat vekilleri ile yaptığı görüşmenin ardından; Trump’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Temmuz ayında yaptığı görüşmede Demokrat Başkan adayı Joe Biden ve ailesi hakkında bilgi toplanmasını istediğine yönelik soruşturulmasını talep etmesi kritikti. Ayrıca Pelosi, ‘’ Trump’ın eylemleri ulusal güvenliğimizi baltalıyor.’’ Ifadeleri tedirginliği arttırırken borsa tarafında sert satış hareketini yaşandı ve bu durum karşısında güvenli liman ürünlerine kaçış olduğu görüldü. Ancak sonrasında Ticaret Savaşları eksenli pozitif gelişmeler küresel tarafta yaşanan endişeleri bir miktar törpülenmesine neden oldu. Diğer taraftan Avrupa kanadına baktığımızda ise; İngiltere’de Yüksek Mahkemesinin parlamentonun durdurulması kararını iptal etmesi sonrası gelen açıklamalar kritik önem taşımakta. Keza İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 31 Ekim’de anlaşmasız da olsa Brexit’in gerçekleşmesi yönünde açıklamalarda bulunmasının ardından parlamentonun 5 hafta tatil edilmesi yönünde karar almıştı; ancak İngiltere Anayasa Mahkemesi Johnsonn’ın bu kararını kanunsuzluk olarak nitelendirdi ve parlamentoda oturumlar geçtiğimiz gün yeniden başladı. Geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunan Johnsonn, 31 Ekim’de her ne olursa olsun ayrılacaklarını deklare etmesi dikkatleri çekti. Yeni günde ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Aylık Rapor’unun yanı sıra ABD’de açıklanacak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) rakamları takip edilecektir. Bunların dışında kürsel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması, Brexit gibi konulara yönelik gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.

EURUSD

Dün parite tarafında Dolar Endeksi bazlı fiyatlamalar ön plandaydı. Özellikle ABD siyasi arenasında yaşanan çalkantılara rağmen ticaret savaşları cephesinden gelen olumlu sinyaller sonrası toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri parite üzerinde satış yönlü işlemleri artırdı. Ayrıca ABD’den takip ettiğimiz olumlu Yeni Konut Satışları rakamlarıda paritede aşağı yönlü hareketleri destekledi. Avrupa tarafı ise veri akışı bakımından sakin bir gün geçirse de Brexit tarafında yaşanan belirsizliklerden olumsuz etkilendi. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD’den nihai büyüme rakamları açıklanacak. Avrupa tarafında ise Merkez Bankası’nın yayınlayacağı aylık rapor takip edilecek. Ayrıca küresel risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları ile FED ve ECB yetkililerinin açıklamaları da parite fiyatlamalarında etkili olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.0965, 1.0990, 1.1015, 1.1040, 1.1075

Destekler; 1.0920, 1.0900, 1.0880, 1.0865, 1.0830

USDTRY

Kur tarafına baktığımızda ABD-Türkiye ilişkilerine dair pozitif haber akışları geçtiğimiz günlerde pozitif etkisini sürdürmesine rağmen Birleşmiş Milletler Toplantısında yapılan açıklamalar ve küresel tarafta yaşanan gelişmeler kur tarafında oynaklıklara neden oldu. Bu gelişmeler sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Murat Uysal’ın, enflasyondaki düşüşün kalıcı hale gelmesi için para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğine dair açıklamalarıyla TL varlıklarında değer kazanımları görüldü. Diğer taraftan ABD cephesine baktığımızda ise Temsilciler Meclisi Başkanı’nın, Trump’a görevinden azledilmesine yönelik girişimi sonrası tedirginlik artmasına rağmen bu konuya dair gelebilecek açıklamalar ve haber akışları hareketliliğin artmasına neden olabilir. Bununla birlikte gün içinde ABD’de açıklanacak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) rakamları önem teşkil edebilir. Yine yeni günde siyasi ve jeopolitik risk unsurlarına dair gelişmelerin yanı sıra küresel tarafta; Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları kritik olabilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 5.7000, 5.7375, 5.7500, 5.8225, 5.8500

Destekler: 5.6575, 5.6200, 5.5780, 5.5250, 5.5000

GBPUSD

Dün ABD’de Başkan Donald Trump’ın azledilmesi ve ticaret savaşları konuları gündemde en üst sırada yer aldı. Özellikle ABD siyasi arenasında yaşanan karmaşıklığa rağmen ticaret savaşları cephesinden gelen ılımlı açıklamalar ABD 10 yıllık tahvil faizlerini toparlayarak parite üzerinde satış yönlü işlemlere neden oldu. Gelen açıklamalarda ise ABD Başkanı Donald Trump’ın; ‘’Çin ile mümkün olduğundan daha yakın bir sürede anlaşma sağlanabilir’’ şeklindeki söylemleri dikkat çekti. Öte yandan dün ABD’de açıklanan Yeni Konut Satışları 2017 Kasım ayından bu yana gelen en iyi veri olarak kayıtlara geçti ve paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. İngiltere tarafında ise Brexit konusu gündemde kalmaya devam ederken yaşanan belirsizlik ortamı Sterlin varlıkları üzerinde ağırlık yarattı. Bugünün gündeminde de yine küresel risklere yönelik haber akışları ile majör merkez bankası yetkililerinin açıklamaları olacak. Ekonomik takvimde ise ABD’den gelecek nihai büyüme rakamları fiyatlamalarda etkili olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.2390, 1.2410, 1.2450, 1.2500, 1.2535

Destekler; 1.2340, 1.2300, 1.2280, 1.2255, 1.2215

BRENT PETROL

Suudi Petrol arzına yönelik ortaya çıkan tedirginliğin giderilmesine yönelik son günlerde gelen açıklamalar ile baskı yiyen emtia, dün yine ülkeden gelen; günlük Eylül ayı ihracatının ortalama 5 Milyon 870 Bin varil düzeyinde gerçekleşerek, önceki aya göre sadece 300 Bin varil azaldığının deklare edilmesi ile son 8 işlem gününün en düşük seviyelerini test etti. Keza, küresel risklere dair gelişmeler de gün içi fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Ayrıca, ABD’nin; İran’dan petrol taşıyan Çin şirketlerine yaptırım uyguladığını açıklaması da; akşamüzeri ABD’de EIA tarafından açıklanan stok ve üretim dataları ile birlikte oynaklıklara neden oldu. Yeni günde de; Suudi Arabistan başta olmak üzere global üretime dair haber akışlarını takipte olacağız. Keza, talep kaynaklı fiyatlamalar için de; ABD büyüme rakamı gibi kritik ekonomik verilerin sonuçlarını ve küresel risklerin durumunu izlemek faydalı olacaktır. Zira, küresel ekonomik görünüme dair ortaya çıkacak öngörüler aynı zamanda global talebe dair de ipuçları vermekte.

Seviyeler;

Dirençler: 61.80, 62.20, 62.60, 62.85, 63.25

Destekler: 61.20, 61.00, 60.85, 60.50, 60.30

ONS ALTIN

Sarı Metal açısından; ABD’deki Başkanlık azil sürecinin yanı sıra, küresel risk unsurlarına dair gelişmeler de dünkü fiyatlamalar üzerinde yine etkili olurken; akşamüzeri ABD’de açıklanan Yeni Konut Satışları verisi ve bazı FED/FOMC yetkililerinin açıklamaları ile de oynaklıklar oluştu. Genel anlamda bakıldığında; Çin’in, ABD’den Soya Fasulyesi ve Domuz Eti alımlarına yönelik muafiyetleri ile özellikle Ticaret Savaşları meselesinin çözülebileceğine dair yeşeren umutlar, aralarında Ons Altın’ın da bulunduğu güvenli liman varlıkları üzerinde satış baskısına neden olurken, İran Nükleer Anlaşması ve Brexit gibi meselelere dair karmaşa ortamı ise geri çekilmeleri sınırlar durumdaydı. FED yetkililerinden gelen karmaşık ifadelerle de oynaklıklar oluşurken, Yeni Konut Satışları verisinin beklentilerden iyi gelmesi ise ABD tahvil faizlerinde yükselişlere neden olarak geri çekilmeleri destekledi. Bugün de; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel risk unsurlarının yanı sıra, ABD’de açıklanacak olan 2.Çeyrek nihai büyüme oranı ve PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları) Endeksleri gibi datalarla da volatil işlemler görebiliriz.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 1512, 1518, 1522, 1528, 1534

Destekler: 1505, 1502, 1498, 1492, 1487

IşıkFX Sabah Forex Bülteni