Trump Hazine Bakanlığına İran’a Yönelik Yaptırımları Artırma Talimatı Verdi…

Trump Hazine Bakanlığına İran’a Yönelik Yaptırımları Artırma Talimatı Verdi…

Vakıf Katılım

BIST100…FED Art Arda İkinci Kez 25 Baz Puan İndirimine Gitti… FED piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini 25 baz puan indirerek fonlama faizini %1.75- %2 aralığına indirdi. Powell basın toplantısında para politikası tasarımında proaktif olacaklarını vurguladıktan sonra, küresel ekonomik büyümedeki zayıflığın sürdüğünü sigorta amaçlı faiz indirimine gittiklerini ifade etti. Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin 2-3 hafta içerisinde normale döneceğini açıklamasıyla birlikte jeopolitik riskler bir miktar zayıflarken, petrol fiyatlarının gerilemeye başlaması, hafta başındaki panik satışlarının ortadan kalkmaya başladığını gözler BDDK’nın enerji ve inşaat kredilerinden oluşan toplam 46 milyar TL tutarın bankaların takip hesaplarına aktarılması gerektiğini açıklaması üzerine, bankacılık endeksi özellikle kamu bankalarındaki satış baskısıyla değer kaybetti. BIST100 endeksi ise FED’in faiz kararı öncesinde hafif alıcılı bir şekilde günü %0.48 yükselişle 101,930 puandan tamamladı.

USDTRY… FED Kararı Sonrasında Kur Yön Arayışında… ABD repo piyasasında faizlerin Salı günü %10 ile rekor seviyeye çıkması sonrasında FED tahvil ve menkul kıymet alarak repo piyasasına 75 milyar $ enjekte etti. ABD’de repo faizleri %2,8’e geriledi. Akşam ise FED’in politika faizinde 25 baz puan indirime gitmesiyle birlikte 5.67 seviyesine gerileyen Dolar TL kuru tekrardan 5.69 seviyesine yükseldi. FED’in gelecek projeksiyonunda 2019 ve 2020 yıllarında bir faiz indirimi daha öngörülmemesi ile tekrardan yükselişe geçti. FED’in projeksiyonuna baktığımızda üyeler arasında da bir fikir birliğinin bulunmadığını faiz kararının çoğunluk kararına göre alındığını görebiliyoruz. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde ise 5.67 seviyelerinde işlem görüyor.

EURTRY… FED Kararı Sonrasında Kur Dalgalanıyor… FED’in net bir parasal genişlemeye işaret etmemesi gelişen piyasa ülkeleri para birimlerinde belirsizliğe neden olurken, Euro TL kuru sabah saatlerinde 6.28 seviyelerinde işlem görüyor.

EURUSD… Dolar Global Bazda Değer Kazandı… Fed'in faiz kararı öncesi Euro bölgesinde enflasyon verileri takip edildi. TÜFE Temmuz ayındaki -0,5% düşüşün ardından Ağustos ayında 0,1% artış kaydetti. İtalya’da hükümet kurma krizi sona ererken, İspanya’nın yeniden seçime gitme kararı Euro bölgesindeki siyasi istikrarsızlığı derinleştirirken siyasi belirsizlikler devam ediyor. Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki Brexit düğümü, tarafların ilk resmi buluşmasında da çözülemedi. Öte yandan sabah saatlerinde AB Komisyonu başkanı Jean Claude Juncker’ in anlaşmasız Brexit ihtimalinin gerçekçi olduğunu belirtmesi ile birlikte Euro değer kaybetti. FED’in faiz kararı ve Powell’ın basın toplantısı sonrasında 1.1020 seviyelerine gerileyen parite sabah saatlerinde 1.1044 seviyelerinde işlem görüyor. Dot plot FED projeksiyonunda 2019 ve 2020 yılları için faiz indirimi görülmemesi parite fiyatlamalarında etkili oldu.

XAUUSD… Trump Hazine Bakanlığına İran’a Yönelik Yaptırımları Artırma Talimatı Verdi… Trump’ın Hazine Bakanlığına İran’a yönelik yaptırımları sertleştirme çağrısında bulunması sonrasında gün içerisinde sakin seyreden altın yükselişe geçti. Jeopolitik risklerin yükselmesi, güvenli liman alımlarına destek olurken, FED’in para politikasındaki gevşeme piyasalar tarafından yeterli bulunmadı. Faiz kararı sonrasında kayıplarının bir kısmını geri alan ons altın yeni işlem gününün sabah saatlerinde 1495 $ seviyelerinde işlem görüyor.

GLDGR… Gram Altın Fiyatı Bir Miktar Geriledi… Altının gram fiyatı dünkü fiyatlara göre düşerken, sabah saatlerinde 273 TL seviyelerinde işlem görüyor.

BRENT… Suudi Arabistan Petrol Rafinerilerine Yönelik Olumlu Haber Akışı Brent Petrol Fiyatını Geriletti… Suudi Arabistan’dan petrol üretiminin yeniden başlamasına yönelik gelen olumlu haber akışı Brent petrol fiyatlarını 63 $ seviyesine kadar geriletirken, Brent petrol yeni işlem gününün ilk saatlerinde 63 $ seviyelerinde işlem görüyor

S&P500… Endeks Bir Önceki Kapanışa Göre Fazla Değişmedi… FED’in 11 yıl sonra art arda 2 kez faiz indirimine gitmesi sonrasında Wall Street yatay hareketini korurken, S&P 500 endeksi günü %0.03 yükselişle 3,006 seviyesinden tamamladı.

Alan Yatırım Araştırma