Ham petrol küresel gelişmeleri takip ediyor

Ham petrol küresel gelişmeleri takip ediyor

Vakıf Katılım

Dün 57.20 desteğinden tepki alan petrol fiyatlarının buradan toparlama çabası gözlemlenirken özellikle ABD haftalık ham petrol stoklarının son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmesi fiyatlarda da düşüşü destekledi.

Gün içinde ise Venezuela Petrol Bakanı Manuel Quevedo’nun petrol üretiminin 1 milyon varil/gün altına indiğini açıklaması ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın bu yıl zayıf geçen petrol talebinin 2020’de toparlanacağını belirtmesi, tepki alımlarını beraberinde getirdi.

Bunun dışında Suudi Enerji Bakanı Abdulaziz Bin Salman’ın mevcut saldırıların ardından yeni bir sayfa açtıklarını ve Aramco’nun halka arzı gibi yeni zorlukları bulunduğunu kaydederken OPEC konsorsiyumunun küresel ekonominin kötüleşmesi durumuna hazır olduğunu savundu.

Yine gün içinde Avrupa ve İngiltere’den gelen zayıf PMI rakamlarının devam etmesi siyah maden için yeniden baskı unsuru oluşturdu diyebiliriz. Son olarak, Irak Petrol Bakanlığı da Irak’ın 2019 yılı Eylül ayında toplam petrol ihracatının günde 3 milyon 576 bin varil olduğunu duyurduğunu da belirtmekte fayda var.

57.20 altında satıcılı seyir derinleşebilirken üzerinde kalıcılık yükseliş hareketleri için belirleyici olabilir. Bu süreçte küresel büyümeye ilişkin ekonomik dataların dışında OPEC üyelerinden gelecek açıklamalar ile ticaret görüşmeleri ve Brexit gibi küresel gelişmeler takip edilmeye devam edilecek.

Işık Menkul Değerler