Haftanın stratejisi

Haftanın stratejisi

Vakıf Katılım

 

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ECB Faiz Kararı / ABD – Çin Enflasyon / TCMB Beklenti Anketi

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,00 Seviyesi Altında Kalıcı Olacak  (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

12 Mart Perşembe Saat 16.30 ECB Başkanı Lagarde

Virüs Beyaz Saraya Geldi (Mi)?

Biyolojik belirsizlik corona virüsü kıtalararası yayılmasına devam ederken, İtalya – İran ve ABD vaka sayısını takip ediyoruz. Küresel çapta vaka sayısı 100000 üzerinde kalıcılık sağlarken, ölü sayısı 3780 kişiye ulaşmıştır. İtalya bölgesinde devam eden karantina uygulaması ve ABD’de yayılma hızı dikkate alındığında durumun ne kadar vahim olduğu net olarak gözükmektedir. ABD Başkanı Trump ve Başkan Yardımcısı Pence’in katıldığı bir toplantının katılımcısında virüs tespit edilirken, Beyaz Saray için her türlü önlemin alındığı vurgulandı. Virüsün Başkana bu kadar yaklaşması olayın nerelere gidebileceği konusunda çok farklı senaryolar oluşturmaktadır.

Petrol fiyatlarında Rusya ile ABD arasında ki savaş sert değer kayıplarına neden olurken, petrol fiyatlaması çok çılgın noktalara gelmektedir. Brent petrol $31.52 düşük seviyesi ile piyasaları şok etmiştir.

Sağlık anlamında aşı veya tedavi konusunda çaresiz bekleyiş sürerken, finansal tedavi için uygulanan Fed’in acil toplantı ile faiz indirimi piyasaları darmadağın etmiştir. Genel algı durum o kadar kötü ki Fed acil müdahale etti şeklinde yer almaktadır. Fed’in 17-18 Mart planlı toplantısında faiz indirim beklentisi oldukça güçlü olarak yer almaktadır.

Merkez bankalarına ilişkin görüşlerimiz;

  • Konuya ilişkin hazırladığımız “Fed Sonrası Sırada BoE Var? Raporumuzu okumak için tıklayınız.
  • Konuya ilişkin hazırladığımız “Fed Faiz Silahını Çekti” raporumuzu okumak için tıklayınız.

ABD 10 yıllık tahvil faizinde %1 altında serbest düşüş devam ederken, yeni normal olarak sıfır seviyesini şaşırmayacak bir duruma gelmiştir. Şaşırılacak durum ise ABD 10 yıllık tahvil faizinde güvenli talep algısı ise sıfırın altında hareket olur mu? Olacaktır.

Türkiye dinamiklerinde Rusya – Suriye jeopolitik risk temasında tansiyon düşmesi öne çıkarken, 5 yıllık CDS 300 psikolojik seviyesinde bulunmaktadır.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı