İkinci dalga endişesi ABD endekslerine sert satış getirdi

İkinci dalga endişesi ABD endekslerine sert satış getirdi

Vakıf Katılım

Fed kararının ardından piyasaların gösterdiği satıcılı seyre virüste ikinci dalga ihtimali hız kazandırdı. ABD’nin 21 eyaletinde artan vaka sayısı, özellikle ülke genelinde sokaklarda yaşanan sürecin tetiklediği bir tablo ile gelişti. Bu durumda ikinci dalga ihtimalini de tetikledi. Bu gelişmeye Hazine Bakanı Mnuchin, ikinci dalga olması halinde ekonomiyi durduramayız açıklamasını yaptı. Bu açıklama kısa vadede endeksler için pozitif olsa da açıklama ile ABD vadelilerinde toparlanma eğilimi izleniyor. Dün ABD endekslerİ kapanışta %5’i aşan satışlar kaydetti. Ayrıca endeksler bu hareketi yaşarken, petrol fiyatlarıda nisan ayından sonra en sert düşüşü kaydederek %8’in üzerinde geriledi. Son gelen stok verilerinde yaşanan artış ve talep zayıflığı, ikinci dalga ihtimali petrol fiyatlarını baskıladı. Ekonomilerin açılması ve kısıntı haberleri ile oluşan iyimserlik bu gelişmeler ile bozuldu. Ons altında ise hareket 1727$ seviyesinde izleniyor. Dün akşam bu fiyatlamalar karşısında ons altın sakin seyrini korudu. Bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir tablo var. Vadelilerde ise ABD haricinde karışık bir seyir takip ediliyor. Bugün içerisinde Avrupa’da sanayi üretimi ve AB Maliye Bakanları toplantısı yakından izlenecek.

Yurtiçi piyasalarda ise dün global endekslere paralel bir hareket izlendi. Endeks günü %0.55 aşağıda 109.155 puanla tamamladı. İşlem hacmi ise 16.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks cephesinde 110 Bin üzerindeki kalıcı görünümde ivme kaybı yaşandığı görülüyor. Bu seviye üzerinde güçlü bir görünüm oluşmadıkça aşağı yönde geri çekilmelerde ise 108.500 desteği izlenebilir. Dolar/TL kurunda ise 6.83 seviyesi izleniyor. Dün global çapta yaşanan hareket sonrasında kur yukarı yönlü bir fiyatlama izledi. Bugün yurtiçinde seans başında sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi verisi takip edilecel. Veriler özellikle Nisan ayı olması ve virüsün ekonomi üzerindeki etkileri görebilmek adına önemli olacak.

İkinci dalga endişesi ABD endekslerine sert satış getirdi...
Manşette Öne Çıkanlar

  • ABD ilk haftalık işsizlik başvuruları 6 Haziran haftasında 1.54 milyon kişi olarak gerçekleşti.
  • ABD’de ÜFE mayıs ayında yıllık bazda %-0.8 oranında azaldı.
  • Bugün seans başında Türkiye sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi verisi açıklanacak.
  • THY, ABD uçuşlarına 19 Haziran'da başlayacak. THY Genel Müdürü Ekşi'nin paylaştığı bilgiye göre, Chicago ve Washington'a 19 Haziran'dan itibaren haftada 3'er uçuş, Los Angeles'a 24 Haziran'dan itibaren haftada 3 uçuş  gerçekleştirilecek. Ayrıca Uzakdoğu uçuşlarına Başlıyor ve bu doğrultuda 19 Haziran itibarwn Shanghai'a haftada 1, 24 Haziran'dan itibaren Hong Kong ve eul'a haftada 2 uçuş gerçekleştirilecek.
  • ABD Hazine Bakanı Mnuchin, coronavirüs salgınında ikinci dalga endişesine karşı ekonomiyi yeniden durduramayız değerlendirmesinde bulundu.
  • ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonu, 95 adet F-35 savaş uçağı üretimi için 9,1 mişyar dolarlık ek bütçeyi onayladı ve Türkiye’ye satılan ancak S-400 anlaşmazlıpo nedeniyle teslim edilmeyen 6 adet F-35 uçağı hakkındaki gerekli değişikliklerin yapılmasına da onay verdi.(Foreks)
  • Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı