Çin, Mars Keşfi için Gözlem Ağını Güçlendiriyor

Çin, Mars Keşfi için Gözlem Ağını Güçlendiriyor

Vakıf Katılım

Xi'an uydu kontrol merkezi, 17 Temmuz Cuma günü, Mars'ın Çin tarafından ilk keşif misyonunu desteklemek üzere yeni bir uzay gözlemleme ağı kurduğunu duyurdu.
 
Çin, Tianwen-1 uzay aracını Mars'a Temmuz sonu ila Ağustos başı arasında göndermeyi öngörüyor. Araştırma aracı Dünya-Mars dönüşüm yörüngesine oturtulur oturtulmaz Kuzeybatı Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Kaşgar ve Kuzeydoğu Çin'in Heilongjiang eyaletindeki Jiamusi kontrol merkezi gözlem istasyonları izleme desteği sağlamaya başlayacak.
 
Merkezdeki uzmanlar uzay uçuşlarında kontrolün, zorluk derecesine vurgu yapmaktalar. Çünkü araştırma/sondaj aracı, yörüngesinin en uzak noktasından 400 milyon kilometre uzaklıkta bulunan ve "kızıl" gezegen diye de anılan Mars'ın yüzeyine iniş yapmak için yedi aylık bir yolculuk gerçekleştirecek.
 
Uydu kontrol merkezinden yapılan açıklamaya göre, test sonuçları her iki merkezin de Mars üzerinde bulunacak araçların kontrolünün gereklerine yanıt getirebilecek kapasitede.
 
Esasen iki istasyon da Chang'e-2, Chang'e-3, Chang'e-4 ve deneme modeli Chang'e-5 dahil Çin'in Ay keşif araçlarının kontrol görevlerini başarıyla üstlenmişti.
 
Jiamusi istasyonu, 66 metre çapındaki Asya'nın en büyük uydu anteniyle çalışmakta. Bunun yanısıra, 35 metre çapındaki dört antenden oluşan Çin'in ilk derin uzay gözlem anten sistemi de, bu yılın sonuna değin Kaşgar istasyonunda hizmete girecek.

Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı