ABD – Çin yaptırım atışması

ABD – Çin yaptırım atışması

Vakıf Katılım

 

“GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ”

 

“PİYASANIN ROTASI”

ABD – Çin Yaptırım Atışması…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 20,020,679 – tedaviye pozitif cevap veren 12,238,976 – ölü sayısı 734,803 kişiye ulaşmıştır.

ABD ile Çin arasında gerilim devam ederken, iki ülke arasında yaptırım uygulanan kişi sayısı artmaktadır.

Trump’ın basın toplantısı esnasında Beyaz Saray etrafında silahlı bir kişi etkisiz hale getirilirken, aşının dağıtımını ordunun yapacağını belirtti. Seçimlere ilişkin ise Virginia eyaletinde önseçimlerde posta yoluyla kullanılan yarım milyon oyun hileli olduğunu belirtti.

Yaklaşan ABD Başkanlık seçimlerinde, anketlerde Biden %48,9 – Trump %42,0 olarak Biden önderliği devam etmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu;

  • “Herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım” Ancak Yunan tarafı hüsnüniyetle hareket etmediğini bir kez daha göstermiş ve Mısır ile hiçbir hukuki temeli olmayan bir anlaşmaya yönelmiştir. Buradan bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum. Türkiye’nin hiç kimsenin hakkında, hukukunda, toprağında, denizinde, meşru çıkarlarında gözü yoktur. Bizim tek talebimiz bize de aynı anlayışla yaklaşılmasıdır. Türkiye gibi 780 bin kilometrekarelik dev bir toprak parçasını görmezden gelip birkaç kilometrekarelik adalar üzerinden bizi sahillerimize hapsetme girişimine elbette rıza göstermeyeceğiz. Dünyada hiçbir ülke böyle saçma ve temelsiz bir talebe boyun eğmez. Gelin Akdeniz’deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim herkes için kabul edilebilir, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çağrısına kulaklarını kapatanlar güçlerinin yetmeyeceği, boylarını aşan bir takım girişimlerle kendi geleceklerini kendi elleriyle karartıyor
  • “Ülkemizin bağımsızlığı için mücadele etmeyi sürdüreceğiz” Ekonomide olduğu gibi enerjide de ülkemizin bağımsızlığı için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye 2002 yılından bu yana başta ekonomi olmak üzere eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye birçok alanda atılan adımlar ve gerçekleştirilen reformlar sayesinde önemli kazanımlar elde etti. 2002 yılında 236 milyar dolar olan milli gelirimizi 2019 yılında 754 milyar dolara yükselttik. Kişi başına milli geliri 3 bin 500 dolardan 2013 yılında 12 bin 500 dolara kadar çıkarmıştık. Ancak Gezi olayları ile başlayan ve bugüne kadar kesintisiz devam eden saldırılar sebebiyle bu rakam 2019 yılında 9 bin 127 dolar olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisi satın alma gücü paritesine göre dünyada 2002 yılında 17. sırada iken 13. sıraya yükseldi. Böylece ülkemizi kişi başına gelirde dünya sıralamasında üst orta gelir grubuna yükselttik.
  • “Boşuna avucunuzu ovuşturmayın, biz o kapıları kapadık” iz, bunu 2013 Mayıs’ında sıfırladık. Türkiye’nin şu anda IMF’ye borcu yok ama birileri de avucunu ovuşturuyor, ana muhalefet partisi. ‘IMF’ye gidecekmişiz, bir şeyler isteyecekmişiz.’ Boşuna avucunuzu ovuşturmayın, biz o kapıları kapadık. IMF, bizden 5 milyar dolar borç istedi. O zaman ekonomiye bakan zat, geldi bana ‘Sayın Başbakanım verelim mi bu borcu?’ dedi. ‘Verin, bugün borç alan, yarın talimat alır.’ dedim. Şimdi parti kurmuş, bize ekonomi dersi veriyor. Önce bunları herkesin görmesi lazım.
  • “Ekonomimiz güçlü büyümeye döndü” Maruz kaldığımız çok yönlü saldırılara rağmen ekonomimiz attığımız kararlı adımlarla 2019 yılının son çeyreğinde yeniden güçlü büyüme politikasına döndü. Tabi bu bizim için belki güçlü bir patikaydı ama şimdi biz bu patikayı inşallah caddeye dönüştüreceğiz. Onun adımlarını atıyoruz. 2019 yılının son çeyreğinde ekonomimiz yüzde 6 oranında kayda değer bir büyüme kaydetti. Kur saldırılarının etkisiyle yüzde 24’e çıkan Merkez Bankası politika faizi yüzde 8,25 seviyesine indi. Aynı şekilde yüzde 35’lere çıkan piyasa faizleri yüzde 8 bandına kadar geriledi. Hamdolsun, daha da inşallah düşecek. Çünkü bütün arzumuz, isteğimiz bu ülkede yatırımcı çok daha rahat, güçlü bir şekilde yatırımlarını yapabilirsin.

GCM Yatırım Araştırma tarafından hazırlanan analizlerimiz;

  • “EURUSD; Ayı Boğa Mücadelesi Devam Ediyor!” okumak için tıklayınız.
  • “BoE’nin Vereceği Mesajlar Öne Çıkabilir” izlemek için tıklayınız.
  • “04 – 07 Ağustos Haftası Önemli Gelişmeler” izlemek için tıklayınız.
  • “Apple Bilançosu Beklentileri Karşılayabilecek Mi?” okumak için tıklayınız.
  • “Paladyumda ve Platinde Güncel Görünüm” okumak için tıklayınız.
  • “Amazon’un Bilançosunu Sunması Bekleniyor” okumak için tıklayınız.
  • “Karantina Google Bilançosuna Fayda Sunabilecek Mi?” okumak için tıklayınız.
  • “Tesla Bilanço Performansıyla S&P Endeksine Dahil Olabilecek Mi?” okumak için tıklayınız.
  • “27 – 31 Temmuz Kritik Başlıkları” izlemek için tıklayınız.
  • “Altın ve Gümüş Yeni Dönemde Parlamaya Devam Edecek mi” izlemek için tıklayınız.
  • “Pandeminin, Netflix Bilançosuna Katı Sunması Bekleniyor” okumak için tıklayınız.
  •  “ABD’de Bilanço Sezonu Başladı” okumak için tıklayınız.
  • “JP Morgan Bilançosunda Resesyon Kalıntıları” okumak için tıklayınız.
  • “CITIGROUP Bilançosunda Beklentiler” okumak için tıklayınız.
  • “İngiltere’den Genişlemeci Maliye Adımı” izlemek için tıklayınız.
  • “Amazon Tarihi Zirvesini Yeniledi” okumak için tıklayınız.
  • “Tesla Yeni Zirvesinde” okumak için tıklayınız.
  •  “NASDAQ100’de Teknik Görünüm” okumak için tıklayınız.
  •  “ABD – Meksika – Kanada Anlaşması Devreye Giriyor” okumak için tıklayınız.
  • “Kalabalığın Çılgınlığı ve Altın Çıkarma Maliyeti” okumak için tıklayınız.
  • “ABD ve Avrupa Hisse Senetleri İçin Analist Beklentileri ve 12 Aylık Hedef Fiyatları” okumak için tıklayınız.
  • “Gram Altın’da Gelişmeler ve Teknik Görünüm” izlemek için tıklayınız.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3361 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak algı için 3000 seviyesi önemli olmaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,5805 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $2000 üzerinde $2016 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,3495 seviyesi ile 7.00 üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 572,300 seviyesi ile 600 seviyesinden bir miktar gerilemektedir. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) tarafında gerileme sürmektedir.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 5 günlük (4 – 11 Ağustos) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası, %6,05 değer kaybı göstermektedir.

Kıymetli madenler, 5 günlük (4 – 11 Ağustos) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %0,09 değer kaybı – Gümüş %11,06 değer kaybı göstermektedir.

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 241,997 kişiye çıkarken, ölü sayısı 5,858 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 5,326,035 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (1193) 1000 kişi üzerinde sürmektedir.

Bakan Koca: Test sayımız salgın boyunca en yüksek olduğu seviyeye yakın. 60 yaş ve üzeri aktif hastaların toplam hasta içindeki oranı, ülke geneline bakıldığında, %20-25 aralığında seyrediyor. Gümüşhane ve Uşak, %35 ile bu açıdan en yüksek orana sahip.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı