Ефектите от пандемичните условия са видими в салдото по текущата сметка.

Ефектите от пандемичните условия са видими в салдото по текущата сметка.

Vakıf Katılım

През юни салдото по текущата сметка в Турция доведе до дефицит от 2,9 милиарда долара. Обявеният на месечна база дефицит по текущата сметка изглежда се реализира в съответствие с пазарните очаквания. На годишна база увеличихме дефицита по текущата сметка с 11.09 милиарда щатски долара на страната по текущата сметка.

Въпреки че дефицитът по текущата сметка е реализиран в съответствие с очакванията, той съдържа тенденция, която се превръща отрицателна за нас с пандемията. Въпреки че това е променлив период по отношение на притока и оттока на капитали, представянето на дефицита по текущата сметка от близо 20 милиарда щатски долара през първата половина разкрива ефекта на влошаване, въпреки че нещата вървят добре през първите 3 месеца. Сегашните условия продължават да са отрицателни, тъй като няма принос от приходи от туризъм, който обикновено би трябвало да бъде коригиран официално през летните месеци на третото тримесечие. Разходите за внос също се увеличават с увеличаването на валутните курсове. Периодът до края на юли не е благоприятен по отношение на състава на платежния баланс, тъй като е период на заем с ниска лихва и показва бързо търсене.

От страна на финансирането, нетните входящи потоци, насочени към директни инвестиции, бяха реализирани като 3 милиона щатски долара през юни, докато нетен отток от 1,5 милиарда щатски долара се наблюдава от страна на портфейла. Докато нетните продажби на акции са 31 милиона щатски долара, нетни продажби от 427 милиона щатски долара са извършени в дългови инструменти. Официалните резерви намаляват със 7,1 млрд. USD. Виждаме, че по-голямата част от финансовите нужди са задоволени от резерви. Докато салдото по текущата сметка за периода януари - юни 2020 г. доведе до дефицит от 19,8 милиарда щатски долара, се наблюдава, че NHN сочи нетен отток от 1,92 милиарда щатски долара.

Източник: Турска народна централна банка, Bloomberg

Все още е трудно да се предвиди как ще настъпи салдото по текущата сметка през останалата част от годината. Изпитваме намаление на приходите от износ и свързаните с туризма валутни приходи. Тъй като летните месеци приключват, приходите от туризъм няма да имат сезонен ефект през последното тримесечие. От гледна точка на износа за нас ще бъдат важни пандемичните условия и особено устойчивостта на икономическото възстановяване в Европа. С затягането на паричната политика търсенето на заеми ще се забави. Това може да има отслабващ ефект върху нивото на търсенето и тенденциите при внос в икономиката.

 


Hibya Haber Ajansı